Piekeren heeft invloed op je eetlust

  • door

Piekeren heeft enorm veel invloed op je eetlust.

De meeste piekeraars krijgen meer honger. Veel vrouwen gaan extra eten, en dat doen we vooral om deze 3 redenen:

  1. Omdat het een afleiding is van waar we stress van hebben of emotioneel over zijn. We gaan dan snaaien, tussendoortjes eten. Dat zijn extra calorieën. Meestal kiezen we in zo’n situatie ook niet de gezondste opties, dus dat kan flinke gevolgen hebben voor je gewicht.
  2. Ook zorgt piekeren voor meer van het stresshormoon cortisol in je lichaam, en ook dat zet aan tot eten. Lees hierover in mijn BLOG Stress maakt dik en ga aan de slag met de tips.
  3. En je gaat er slecht van slapen. En dat heeft ook weer effect op je gewicht en hongergevoel. 🍔 Optimaliseer je nachtrust. Lees in mijn BLOG Slaaptips voor de slanke lijn hoe je dat eenvoudig kunt doen.

AFLEREN

Piekeren. Sommige mensen beweren dat het gewoon een ‘slechte gewoonte’ is die je kunt afleren. Anderen denken dat je brein het met een bepaald doel doet, zoals leren van ervaringen uit het verleden om ons te behoeden voor mogelijk vervelende ervaringen in de toekomst.

Of het nu een goede of slechte eigenschap is, piekeren is een gedachten loop waar je moeilijk uit lijkt te komen en die vaak maar weinig oplossingen biedt omdat je de toekomst niet kunt voorspellen en je dus niet weet op welk scenario je jezelf moet voorbereiden. Je bent je zorgen aan het maken over een toekomst die je nog niet kunt zien of waar je nog niet eens van weet of het eigenlijk wel gaat gebeuren. Meestal vergroot je alles teveel uit en ga je uit van ‘worst case scenario’. Je kunt er wakker van liggen.

Ze zeggen dat depressie een focus is op vervelende situaties uit het verleden en piekeren is focussen op vervelende situaties in de toekomst waar we ons voor willen behoeden. Van beide word je onrustig, doodmoe en ongelukkig…

 

Belangrijk is dat in plaats van piekeren je er ook voor kunt kiezen om actie te ondernemen.

Ik geef je 3 manieren hoe je actief je hersenen kunt helpen om te minderen of stoppen met piekeren over de (mogelijke) toekomst.

 

  1. SCHRIJF JE ZORGEN OP

Piekergedachten zijn chaotisch. Het is bewezen dat als je je gedachten op gaat schrijven, er overzicht ontstaan. Je ziet het geheel duidelijker. En je verlost jezelf van het gevoel dat je mogelijk iets belangrijks vergeet waardoor alles helemaal verkeerd zal gaan. Vaak zitten er tussen je piekergedachten namelijk ook veel dingen die je “niet moet vergeten”. Die je echt morgen moet doen. Dat gevoel dat je die moet onthouden kan je wakker houden. Maar schrijf je ze op dan kun je het los laten. Ook goede ideeën voor je werk, een gesprek dat je met je kind of partner wilt voeren of een recept dat je morgen wilt koken voor vrienden. Schrijf het op. Dan kun je het loslaten.

En er gebeurt nog iets heel belangrijks in je hersenen als je je zorgen of piekergedachten gaat opschrijven. Je geeft een signaal aan je hersenen dat dit ‘probleem’ heel belangrijk is.

 

Dat je het wilt oplossen. Door het op te schrijven zullen je hersenen gaan zoeken naar oplossingen. Je zult merken dat je overdag met een andere bril of filter kijkt/ luistert en dat je ineens ergens een oplossing ziet. Je hebt als het ware een opdracht gegeven aan je hersenen om te gaan zoeken naar oplossingen.

Schrijven dus! Piekeren zelf is geen oplossing voor je probleem. Je zult actie moeten nemen om het probleem op te lossen. Maar dan moet je wel een oplossing weten. Door te schrijven kan de oplossing ineens heel helder zichtbaar worden.

 

  1. STILTE VOOR EEN RUSTIG BREIN

Overdag lopen we vaak te rennen en vliegen en geven we onszelf weinig tot geen tijd om even stil te staan bij onze gedachten, zorgen of problemen. Als je overdag geen tijd hebt voor je gedachten over je zorgen, dan komen ze gegarandeerd als je ’s avonds stilletjes in je bed kruipt. En dan komt het echt niet goed uit, want je hebt je slaap nodig.

Vaak krijgen we het advies om te leren mediteren als je merkt dat je hoofd vol zit. Maar als je een druk persoon bent kun je heel onrustig worden bij het idee van niks mogen denken of 30 minuten stilzitten terwijl je nog zo veel te doen hebt. Maar mediteren is niets anders dan even een momentje de stilte toelaten. Het is niet je gedachten uitzetten. Het is wel je hoofd leegmaken. Want je mag tijdens een meditatie ook je gedachten juist laten komen, bekijken, een kans geven om tegen je te praten.

Heb je zorgen? Pak dan overdag 1 of meerdere momenten een stilte momentje voor jezelf, zodat je je gedachten kunt horen. Bijvoorbeeld tijdens een lekkere douche, een autorit zonder radio aan, een wandeling of gewoon even uit het raam staren met een kop thee.

 

Je geeft je hersenen de kans om even te piekeren op een afgesproken tijd. Dus niet ’s nachts, maar wanneer het jou uitkomt. Dan heb je het maar gehad en voel je daarna niet meer de noodzaak om er in de nacht nog even goed over na te denken.

 

Schrijf je je gedachten dan op in een journal dan heb je punt 1 en 2 gecombineerd en zul je gegarandeerd gaan merken dat je minder piekert in de nacht. Je slaapt beter. Staat uitgeruster op. Je energie is hoger. En je weet vast ook dat als je energiek bent je problemen een stuk minder groot lijken dan wanneer je moe bent.

Je bent in een opwaartse spiraal gekomen!

 

  1. GA WANDELEN

Zorgen maken is een overlevingsmethode van je hersenen om jou de juiste beslissing te laten nemen bij mogelijk gevaar. Moeten we ‘vechten of vluchten’? Als je je zorgen maakt zet je dat systeem actief aan, want je voelt angst voor gevaar. Je hart en ademhaling reageert, je cortisol level gaat omhoog (stresshormoon), je bloeddruk stijgt,  je focus is scherp afgesteld op het probleem (dat zich misschien alleen maar voordoet in je gedachten en nog niet eens in de echte werkelijkheid, maar dat maakt voor je lichaam en hersenen geen verschil!), etc. Je lichaam reageert op de angstgedachten zonder dat jij je er bewust van bent.

Wetenschappers hebben ontdekt dat bewegen de fysieke symptomen van angst voor gevaar verminderen. Daardoor denken je hersenen dat het gevaar is verminderd of alweer voorbij is.

Als je opmerkt dat je aan het piekeren bent, ga dan even wandelen. Al is het maar 5 minuutjes. Helemaal fijn als je buiten in de natuur kunt wandelen. De natuurlijke omgeving is rustgevend en aangezien we uit de natuur afkomstig zijn, voelt het veilig als we in onze ‘natuurlijke omgeving’ zijn, met natuurlijke geluiden, frisse lucht, natuurlijk licht en geen direct gevaar.

****

Ik wil je bedanken voor het lezen van deze blog. Vond je het waardevol? Deel het met de vrouwen die voor jou belangrijk zijn. Je vriendinnen, familie of je collega’s. Laten we samen zoveel mogelijk vrouwen inspireren om beter voor zichzelf te zorgen.

Ben je op zoek naar support?

Het is niet gek dat je soms even niet weet waar je het zoeken moet. Er zijn zoveel leefstijlmethodes, keuzes en mogelijkheden. Belangrijk is dat het voor jou werkt. Ik help je graag verder.

Heb je een vraag over Puur Power coaching of over een gezonde leefstijl in het algemeen, stuur me gerust een e-mail en dan maken we een kosteloze belafspraak. Ik beantwoord je vragen met liefde en plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *