Slaaptips voor slanke lijn, energie, geluk en gezondheid 🛏️💤

 • door

Geen twijfel over mogelijk; de meeste vrouwen staan moe op omdat de kwaliteit van de nachtrust te wensen overlaat. 

Misschien slaap je wel voldoende uren (7 tot 9 uur), maar als je in de ochtend liever nog 1 of 2x snoozt, dan was de kwaliteit van je nachtrust niet oké.

En dat heeft allerlei vervelende gevolgen. Natuurlijk dat je met een half opgeladen batterij al in de middag merkt dat je niet meer topfit bent. Maar ook:

 • Meer van die lekkere trek om 16 uur en om 20 uur;
 • Meer buikvet;
 • Grumpy, prikkelbaar, snel uit het veld geslagen, negatieve gedachten;
 • Geen zin om te koken, sporten of de kinderen naar bed te brengen…

Een goede nachtrust heeft dus effect op je gewicht, je energie, je humeur, emoties, productiviteit, het maken van goede keuzes. 

Op die manier heeft het dus ook effect op je werk, je relatie, je geluksgevoel, gezelligheid thuis, etc.

In 2013 is er zelfs een onderzoek gepubliceerd die liet zien dat wanneer de proefpersonen minder dan 6 uur per nacht sliepen voor een week lang, er zelfs genetische veranderingen optraden in hun lichaam.

En hoewel de onderzoekers deze veranderingen nog niet helemaal begrijpen, hebben ze ook kunnen vaststellen dat het ook gevolgen heeft voor ons immuunsysteem, stressreactie en een toename van ontstekingen.

Er zijn 2 dingen belangrijk als het gaat om een goede nachtrust:

 1. De duur van je slaap.
 2. De kwaliteit van je slaap

DUUR

Geadviseerd wordt om minimaal 6 uur per nacht te slapen. Beste is tussen de 7 en 9 uur. Waarom zo’n brede range? Het is per persoon verschillend, want iedereen heeft een andere invulling van de dag. De ene persoon heeft veel fysiek werk. De ander veel ‘hoofd’ werk. Denk aan stress, piekeren, complexe vraagstukken, plannen, emotionele gesprekken, etc.

Overigens, kost hoofdwerk vele malen meer energie dan fysiek werk.

KWALITEIT

Een belangrijke factor die bijdraagt ​​aan ons gebrek aan kwalitatieve slaap, is ons overgeplande, overwerkte en overbelaste leven. Daardoor gaan we naar bed gaan met een overvol hoofd. Dat kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt als je naar bed gaat of als je ’s nachts wakker wordt. Veel mensen vinden het moeilijk om dan weer opnieuw in slaap te vallen, omdat hun hoofd direct weer AAN gaat als ze naar de WC geweest zijn.

Ons lichaam heeft dus voldoende en kwalitatieve slaap nodig om ons weer nieuwe energie te geven voor een nieuwe dag. Zodat we elke dag ons beste leven kunnen leiden. We zijn het aan onszelf verplicht om goed uit te rusten en dat gebeurt helaas niet vaak vanzelf.

Doe jezelf een plezier en creëer een slaapkamer waarin je kunt ontspannen. Zodat je een betere kwaliteit van je nachtrust bereikt. 

Met deze tips is het makkelijker om (weer) in slaap te vallen als je in bed ligt:

 • Creëer een ontspannen slaapomgeving. Je slaapkamer is om te slapen, niets anders. Wanneer je werk, televisie en andere digitale apparaten buiten de slaapkamer houdt, stuur je een signaal naar je lichaam dat je dag voorbij is.
 • Zet de thermostaat lager. In verschillende slaaponderzoeken is aangetoond dat mensen beter slapen als hun slaapkamer wat koeler is. Een warme douche/bad voor het slapen kan ook helpen, want na de warme douche/bad is de omgevingstemperatuur voor je lichaam ineens gezakt.
 • Schrijf het op. Voordat je gaat slapen schrijf je alles op wat in je opkomt. Journaling is zo’n methode. Door je gedachten op te schrijven, wordt de boodschap naar de hersenen gestuurd dat het oké is om die gedachten los te laten omdat er voor hen gezorgd wordt.
 • Zorg voor een stille slaapkamer. Elimineer vervelende geluiden uit je kamer. En als je je snurkende partner niet kunt kwijtraken, probeer dan oordopjes met ruisonderdrukking.
 • Zorg voor vaste slaaptijden. Weet je nog dat je als kind een hekel had aan het naar bed gaan? Nou, het lijkt alsof onze ouders wisten wat ze deden. Elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en elke ochtend op hetzelfde tijdstip eruit is het beste voor je slaap kwaliteit. Je lichaam reageert goed op routine, dus zorg voor vaste slaaptijden.
 • Eet niet te zwaar voor het slapen gaan. In een ander BLOG ging ik hier al dieper op in.

EEN LAATSTE TIP

Je ademhaling is een fantastisch medicijn tegen piekeren. Als je merkt dat je hoofd overactief is, gebruik dan je ademhaling om jezelf terug te brengen in het moment en om je gedachten te kalmeren. Volg een paar minuten je ademhaling en zorg dat je buik uitzet bij je inademing en intrekt bij je uitademing. Leg eventueel je handen op je buik om je adem naar je buik te brengen.

KINDEREN STOORZENDER?

Zijn je kinderen 's nachts stoorzenders, zorg dan dat je vroeg naar bed gaat. Uitslapen en bijtanken doe je in de uren voor 24 uur!

Maak van je nachtrust je prioriteit. Het is een investering die zich gegarandeerd groots terugbetaalt op alle vlakken in je lijf en je leven.

VOLG GRATIS E-LEARNING

Ben je benieuwd hoe voeding invloed heeft op je lichaam, je energie, snaaigedrag en hoe je je emotioneel voelt? Volg een gratis mini cursus in de online Academie van Puur Power®.

Lees ook deze blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *