Stressen maakt je dikker 😮

  • door

Die gejaagde dagen zorgen ervoor dat je aankomt

Je kent het wel. De wekker gaat en direct sta je AAN en begint de malle molen. Je hebt haast, je kinderen treuzelen, je propt even snel iets in je mond en je haast je naar je werk. En daar neemt een overvolle agenda het over en word je grotendeels geleefd.

Na je werk snel even een boodschap doen en thuis ga je meteen koken, want iedereen heeft honger en is moe. Na het eten opruimen, kinderen naar bed brengen (ze treuzelen weer) en dan als het 21 uur is heb je eindelijk tijd om te ontspannen.

Je ploft uitgeput op de bank.

Chronische stress kan leiden tot overgewicht. Of het maakt het heel moeilijk om af te vallen. 

Een beetje spanning: prima. Maar te veel stress is oppassen geblazen.

Stel je voor: je loopt vredig door het bos. Ineens schiet daar een wilde hond uit de bosjes en rent met volle vaart op je af. Je ziet zijn glimmende tanden en hij maakt een onheilspellende grommend geluid. Je schrikt je wezenloos. Je voelt je hart bonken, ademt snel en begint flink te zweten. Dit is stress. Acute mentale stress.

Op zo’n moment wordt je stresssysteem geactiveerd. Het hersendeel dat je emoties verwerkt (de amygdala) stuurt een signaal naar een belangrijk regelcentrum in de hersenen: de hypothalamus. Vanuit de hersenen zal razendsnel via de zenuwbanen het stresshormoon adrenaline aangemaakt worden. Ook wordt er een signaal aan je bijnieren gegeven om extra cortisol - een ander belangrijk stresshormoon - aan te maken.

Via de bloedbaan verspreidt cortisol zich door je hele lichaam. Verder maakt je lichaam even extra suikers vrij en worden spieren meer doorbloed. Handig want dit maakt je bij acute stress heel alert. Je kan beter denken doordat er meer energie en zuurstof naar de hersenen gaat. En er gaat meer energie naar de spieren.

Heel functioneel dus als er onverwachts een agressieve hond achter je aankomt, maar ook als je je rijexamen midden in de ochtendspits moet doen.

Kortdurende stress is prima en zelfs functioneel. Maar wat als je (bijna) dagelijks loopt te stressen. 

Als je langdurig overladen wordt met te veel werk, je continue zorgen hebt over je financiën, het thuis een te drukke boel is, je nachtrust elke nacht verstoord wordt (door je kinderen of ploegendiensten) of je continue pijn hebt. Wat als je dagelijks teveel belast wordt en te weinig herstelmomenten hebt.  

Dan maak je dagelijks extra cortisol aan. Dat cortisol stuurt het vet uit andere delen van je lichaam, bijvoorbeeld armen en benen, naar de buikstreek. De omvang van je buik neemt dus toe. En laat buikvet, in tegenstelling tot het vet op onze heupen, nu net het schadelijke vet zijn. Daarin worden allerlei ontstekingsachtige stofjes en hormonen gemaakt die tot tal van lichamelijke en mentale ziekten kunnen leiden. Het kan een verhoogde bloeddruk en suikerspiegels veroorzaken, maar ook botontkalking, verandering in je immuunsysteem en depressieve klachten geven. Bovendien lijkt het buikvet ook te zorgen voor de aanmaak van extra cortisol, waardoor het probleem zichzelf kan versterken.

En hoog cortisol zorgt voor nog meer honger. Specifiek meer trek in hoogcalorische producten: snacktrek! Als je loopt te stressen, grijp je eerder naar een reep chocolade dan een salade.

Het probleem is niet dat je stress hebt, maar dat je te weinig kwalitatieve herstelmomenten hebt.

IK GEEF JE EEN AANTAL TIPS VOOR HERSTEL EN ONTSPANNING

  1. VERMINDER PIEKEREN

Piekeren is een vorm van continue belasting. En heel veel vrouwen hebben hier last van. Omdat we regelaars zijn. We willen onze To Do lijstjes afwerken, zorgen dat alles goed georganiseerd is (thuis en op het werk) en voelen ons erg verantwoordelijk voor het gezin. In dit BLOG schreef ik al over piekeren, welk effect dat heeft op je eetlust en geef ik tips. 

2. VERBETER JE NACHTRUST

Je nachtrust is juist een moment van herstel, maar als slapen niet lukt, dan begin je de dag met een half opgeladen batterij, je incasseringsvermogen gaat snel achteruit en alles is je snel teveel. Hoe je nachtrust invloed heeft op je gewicht en hoe je je nachtrust kunt verbeteren lees je hier.  

3. BUIKADEMHALING

Je ademhaling is een geweldig medicijn tegen teveel of chronische stress. Psychische stress activeert je sympathische zenuwstelsel, wat je lichaam het teken geeft om in de ‘vecht-of-vlucht’-stand te springen, zoals in het voorbeeld van de wilde hond. Tijdens die situatie worden er stresshormonen afgegeven en je ervaart fysieke symptomen zoals een snellere hartslag, snellere ademhaling en vernauwde bloedvaten. Maar ook bij chronische stress activeer je je sympatische zenuwstelsel, omdat je continue alert moet zijn. Je staat AAN. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen zorgen voor activering van je parasympatische zenuwstelsel, die zorgt voor de ontspanningsreactie. Neem een paar keer per dag de tijd om even een moment langzamer en dieper te ademen. Als je diep door je neus inademt zetten je longen volledig uit en komt je buik omhoog. Dit helpt je om je hartslag te verlagen, waardoor je je rustiger gaat voelen.

Je kunt deze oefening overal doen. Zittend, staand en liggend. In de rij bij de supermarkt, terwijl je naar huis rijdt, op het toilet of achter je bureau als je op je werk bent, tijdens het koken of terwijl je de was aan het opvouwen bent. 

Je lichaam zal direct reageren door de ontspanning. Fysiek en mentaal merk je effect. 

VOLG GRATIS E-LEARNING

Ben je benieuwd hoe voeding invloed heeft op je lichaam, je energie, snaaigedrag en hoe je je emotioneel voelt?

Volg de gratis mini cursus in de online Academie van Puur Power®.

Lees ook deze blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *