Ahimsa

Enige tijd geleden las ik over Ahimsa. Een woord uit het Sanskriet. Het betekent geweldloosheid of ‘doe jezelf en anderen geen pijn’.

‘Geweldloos leven’ betekent dat je compassie hebt naar jezelf en anderen. Hoe meer compassie je naar je zelf hebt, hoe meer compassie je ook naar anderen kunt hebben.

Hoe kun je Ahimsa doorvoeren in jouw leven? Ik geef je 2 voorbeelden.

Ten eerste: Je communicatie.

Het begint met de woorden die je gebruikt. Hardop en in je hoofd (je gedachten). Door minder gewelddadige of negatieve taal te gebruiken, maar liefdevol en vanuit je hart te spreken, voel je je gelukkiger en kijk je positiever naar je omstandigheden en de mensen om je heen. En je trekt daardoor ook meer positiviteit aan. Mensen reageren ook positiever op jou. En jij verandert ook hun gedachten. Positiviteit is ontzettend besmettelijk. Maar negativiteit ook helaas. Dus waar kies je voor. Klagen of dankbaar zijn? Roddelen of complimenten geven?

Alles is een keuze.

Om geweldloosheid en positiviteit in je leven te bevorderen is het van belang dat je je omringt met vriendelijkheid en liefde. Dit betekent bijvoorbeeld dat je geen ruzie maakt, maar respectvol communiceert. Het betekent ook dat je selectief bent in je vrienden kiezen. En in waar je naar kijkt op televisie en wat je leest in kranten of boeken. Hoe meer je jezelf omringt met liefde en positiviteit, hoe liefdevoller en positiever je zelf ook wordt. Een mooie eerste stap hierbij is daarbij te ontdekken hoe je met jezelf communiceert. Wat zeg je tegen jezelf en zou je dit ook tegen een ander zeggen? Haal je jezelf naar beneden? Heb je vaak negatieve gedachten over jezelf? Dan adviseer ik je te gaan oefenen met dankbaarheid. Kijk naar waar je dankbaar voor bent. Jij hebt ook positieve eigenschappen. En je lichaam werkt op veel vlakken precies zoals het hoort. Je hart klopt elke minuut voor jou. Je benen brengen je elke dag naar de plek waar je wilt zijn. Enzovoorts.

Ten tweede: De zorg voor je lichaam.

We gaan nog even door over ons lichaam. Want we zijn niet altijd even lief voor ons eigen lichaam. En dat herken ik. Jaren lang was ik te druk. Te druk om goede keuzes te maken voor mezelf. Dus qua leefstijl deed ik altijd maar wat. Een beetje dit en een beetje dat, maar vaak schoot het erbij in. Even vlug vlug iets in mijn mond en weer door. Ik stond altijd AAN en nam te weinig rust. Ging te laat naar bed en pakte te weinig beweging. En wat leverde me dat op...? Dat ik burn-out klachten kreeg.

Ik geef liever iets meer tijd en geld uit aan goede voeding die me energie geeft, dan een nieuwe spijkerbroek. Ik hoef niet zo nodig meer een fles wijn leeg te drinken om een leuke avond te hebben. Of tot 3.00 uur in de kroeg te staan. Ik geniet veel meer van een fijne lunch afspraak met een vriendin die me energie geeft, in plaats van energie rooft. En het is beter dan een avondje doorhalen.

Ik wil mijn (positieve) energie bewaken. Dat maakt mij namelijk super gelukkig. Ik haal veel meer uit mezelf, mijn dag en mijn leven als ik lekker in mijn vel zit en veel lach namelijk. En mijn gezin profiteert daar natuurlijk ook van.

Ahimsa gaat niet over perfectie. Het gaat over vallen en opstaan, blijven oefenen, bewustwording en lief zijn voor jezelf en voor anderen. Het is niet tijdelijk, maar een ‘Way of life’.

Alles begint bij de eerste stap. Dus leg weer de focus op lief zijn voor jezelf. Het begint bij jezelf. Daarnaast beoefen je het voor anderen.

OEFENING

Lief zijn voor jezelf is ook heel eenvoudig dagelijks toe te passen in je ademhaling.

Ik geef je een ademhalingstechniek die je overal kunt toepassen, zittend, staand of liggend.

Bijvoorbeeld in bed voordat je opstaat en/of gaat slapen. Of op je werk achter de laptop of op het toilet. Of in de auto tijdens het autorijden, in de trein en op de fiets.

Volg de onderstaande stappen en tel in je gedachten mee:

Stap 1: Adem 3 tellen in door je neus, je buik bol je uit

Stap 2: Houd je adem even vast zolang jij prettig vindt (1, 2 of 3 seconden)

Stap 3: Adem 6 tellen uit, je buik wordt weer plat.

Herhaal de stappen voor 1 minuut of langer totdat je weer relaxed en gefocust bent. Het geeft je nieuwe energie.


 

Ik wil je bedanken voor het lezen van deze blog. Vond je het waardevol? Deel het met de vrouwen die voor jou belangrijk zijn. Je vriendinnen, familie of je collega’s. Laten we samen zoveel mogelijk vrouwen inspireren om beter voor zichzelf te zorgen.

Ben je op zoek naar support?

Het is niet gek dat je soms even niet weet waar je het zoeken moet. Er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden. Belangrijk is dat het voor jou werkt. Ik help je graag verder, ook al weet je hoe het moet, je hebt iemand nodig die je in beweging zet en houdt.

Je kan je inschrijven voor online coaching. Het is geen one size fit’s all programma, maar echt maatwerk. Op jouw lijf geschreven. Toepasbaar in jouw leven.

Kijk voor alle informatie op www.puurpowervrouw.nl.

Daar kun je je aanmelden of vraag eerst een kosteloze vrijblijvende afspraak aan.

Laat een reactie achter