Meteen naar de inhoud
Gezonde levensstijl volhouden

Gezonde levensstijl volhouden

Jarenlang heb ik het gevoel gehad dat een gezonde levensstijl volhouden een worsteling was.

Het was moeilijk, niet vol te houden, tijdrovend, ongezellig en zeker geen fun… Vanaf mijn 20e wilde ik al een gezondere levensstijl, maar ik deed maar wat. Volgde zo nu en dan een dieet en vond dat ik er hard mijn best voor deed of had gedaan.

Het leverde alleen zo frustrerend weinig op. Ik boekte nauwelijks resultaat of haakte al snel weer af en was weer terug bij af. Voor ik het wist at ik weer allemaal foute dingen…

Herken je dat een gezonde levensstijl volhouden jou niet lukt?

Je hebt van die vrouwen die heel succesvol zijn in het volhouden van hun verbeterde gezonde levensstijl en er zijn vrouwen die het maar niet lijkt te lukken een gezondere levensstijl te ontwikkelen.

Er zijn vrouwen die geweldige resultaten boeken en vrouwen die weinig verschil merken. Misschien kijk jij ook wel jaloers naar die vrouwen die enorm succesvol zijn.

Die zijn afgevallen en hun nieuwe gewicht moeiteloos te lijken behouden.

Of van die vrouwen die nooit van sporten hielden, net als jij, maar nu ineens razend enthousiast zijn waarbij hun lijf veranderd in een slank en fit figuurtje.

Maar jij, jij hebt al verschillende pogingen gedaan om een gezonde levensstijl vol te houden, alleen niets lijkt te werken. Je valt een paar kilo af en dan stopt het weer. Hierdoor gaat je energiepeil gaat niet omhoog en je darmen blijven maar vervelend doen.

Hoe kan het toch dat andere vrouwen wel een geweldig resultaat hebben behaald en een gezonde levensstijl volhouden?

Nu weet ik dat het grotendeels een kwestie van de juiste instelling is. Je moet het in de juiste hoeken zoeken.

frustratie

5 redenen waarom een gezonde levensstijl volhouden niet lukt

Ik geef je de 5 belangrijkste redenen waarom ik het toen niet voor elkaar kreeg een gezonde levensstijl vol te houden, misschien heb jij ook last van een van deze redenen.

1: Ik stond er niet echt open voor een gezonde levensstijl.

Eigenlijk was ik niet echt op zoek naar hulp. Ik wist het zelf allemaal al, dacht ik. Daarom nam ik niet zoveel van anderen aan en was ik zelfs wantrouwend als ik (ongevraagd) advies kreeg over een gezonde levensstijl. Alle boeken over een gezonde levensstijl dacht ik al gelezen te hebben en ik wist het zelf allemaal beter. Voor mij werkt het anders dan voor jou.

Als je dit herkent. Vraag jezelf dan eens af. Je weet het allemaal al, maar DOE je het ook? Elke dag? Doe je elke dag wat er nodig is om goed voor jezelf te zorgen?

Ik spreek nu ook nog wel eens vrouwen die er niet voor openstaan, omdat ze altijd in “Ja maar, …” denken. Iedere zin begint met ja, maar…

Weet je, dat is killing! Het is als een noodrem. Direct stop je het hele proces.

Bijvoorbeeld: “Ja maar, ik heb een chronische ziekte of het zit bij ons in de familie.” “Ja maar, dat gaat me toch niet lukken, ik heb al zo vaak iets geprobeerd.” “Ja maar, mijn kinderen lusten dat toch niet.” “Ja maar, ik heb het er nu te druk voor.”

Als je geen hulp vraagt of zoekt. Je het niet probeert en bij voorbaat al in de “ja maar” stand gaat, ga je nooit iets veranderen en een gezonde levensstijl volhouden voor langere tijd.

Je komt niet in beweging. Wil je verbetering, wil je resultaat: Stel jezelf open voor hulp en advies! Zeg nooit meer “Ja maar”. Ga niet alles betwisten. Start gewoon met het advies dat je krijgt.

Analyseer het vooraf niet al kapot, ga het gewoon doen. Niet bij nadenken. Gewoon volgen. Doe wat ik zeg ;-). Voer de opdrachten uit en maak aantekeningen. De vrouwen die zich openstellen komen het verst. Lees deze blog met een open mind en wees eerlijk naar jezelf. Daarmee komen we bij punt 2.

2: Ik was niet eerlijk naar mezelf.

Ik hoor vaak vrouwen zeggen “Wij eten al heel gezond hoor” of “Ik ga elke avond op tijd naar bed”. “Iedere dag drink ik zeker voldoende water”, en ga zo maar door.

Dit deed ik ook. Alles goedpraten, ontkennen of verzachten. Als nu iemand dit tegen mij zegt denk ik: Zou jij dan die ene persoon op aarde zijn die alles, maar dan ook alles, al hartstikke goed doet, maar toch klachten heeft? Wauw, dat is bijzonder zeg.

Geloof me, als je dit soort dingen tegen jezelf blijft zeggen, kom je nooit echt in beweging. Deze uitspraken zijn killing. Op deze manier kom je en blijf je nooit lekker in beweging.

Vaak vraag ik die vrouwen om een week een dagboekje bij te houden of een vragenlijst in te vullen. Het geeft je gegarandeerd inzicht in hoe gezond jouw levensstijl nu echt is.

Je ziet dan meestal zelf al dat je stiekem toch onbedoeld en onbewust veel meer ‘foutjes’ maakt dan je zelf dacht. Zoals de tussendoortjes die je eet, wat allemaal extra calorieën zijn. Of je ziet het niet, omdat je niet over voldoende of de juiste kennis beschikt.

Ik zie meestal meteen waar je nog allemaal verbeteringen kunt doorvoeren voor een gezondere levensstijl. Hierover geef ik graag handige, slimme trucjes en tips om toch resultaat te kunnen behalen.

Iedereen kan nog aan knoppen draaien om de levensstijl te verbeteren. Als je dat kan toegeven, dan ben je eerlijk naar jezelf. Want zeg nou zelf, als je klachten hebt, gaat er ergens iets niet helemaal goed toch?

3. Verslaafd aan mijn slachtofferrol

Het was veel makkelijker om iedereen ervan te overtuigen hoe moeilijk het voor mij allemaal was.

Mijn (speciale) situatie maakte het onmogelijk gezond en fit te zijn. Iedereen vond het zielig voor mij. Ik kon er tenslotte niets aan doen dat het bij mij niet werkte, dat het niet lukte. Alles mislukte en dat was logisch, want ik heb een zwaar leven en mijn lichaam werkte ook niet mee… Zo dacht ik….

Totdat ik besefte dat deze gedachten me nooit in actie zouden zetten. Ik ben degene die verantwoordelijk is voor hoe ik mijn leven leef en de bijbehorende klachten die ik heb.

Om het leven voor mij makkelijker te maken hoeven mijn baas, mijn kinderen of mijn lijf niet te veranderen.. Ik moet zelf dingen veranderen. Ken je de uitspraak ”Er verandert niks, als jij niks verandert”? We bepalen veel meer zelf dan we vaak denken.

Jij bepaalt zelf wat jouw lijf te eten krijgt, hoe laat het naar bed mag, hoeveel beweging het krijgt en hoeveel ontspanning. Jij bepaalt of je de gezonde levensstijl volhoudt en je fit en energiek voelt.

Dus als je blijft denken in problemen in plaats van oplossingen, blijf je alles buiten je eigen verantwoordelijkheid stellen. Je geeft daardoor snel weer op en bent niet onderzoekend.

Een gezonde levensstijl echt volhouden is hierdoor lastig. Vrouwen die daarentegen vindingrijk zijn komen zoveel verder. Kijk welke invloed je WEL kunt hebben. Wat je zelf WEL kunt doen om een obstakel of probleem te verminderen. Wees proactief in het zoeken naar oplossingen.

Pak je eigen verantwoordelijkheid. Toen ik besefte dat ik deze zaken zelf in de hand heb, veranderde alles. Jij hebt de touwtjes in handen en kunt jouw leven vormgeven, zoals jij dit voor je ziet. Wil je graag een gezonde levensstijl volhouden, doe hier dan iets aan. 

4. Ik was een perfectionist

Ken je dat gefrustreerde gevoel? Wanneer je besloten hebt dat jij jouw levensstijl wilt gaan verbeteren of een dieet wilt gaan volgen.

Je gaat er 110% voor, stelt jezelf hoge eisen en verwacht veel teveel van jezelf. Vanaf dag één gooi je het roer totaal om, maar voor je het weet raak je helemaal gefrustreerd.

Het lukt je niet om de gezonde levensstijl vol te houden. Je stopt er direct mee wanneer je een dag buiten de lijntjes gaat. Het is namelijk alles of niets… Dit was mijn verhaal. Je moet echt van mij aannemen.

Maak een stappenplan met hele kleine stappen (wel de juiste stappen natuurlijk).

  • Neem de tijd.
  • Gun jezelf het maken van ‘fouten’.
  • Wees mild voor jezelf.

Alleen als je in beweging blijft, verandert er iets. Niet als je tijdelijk een grote stap zet en daarna weer stopt. Als je de rest van je leven kleine stapjes zet, dan kom je vanzelf op je bestemming aan.

5. Ik zocht de oplossing maar in 1 hoek

Ik spreek wel eens vrouwen die ineens fanatiek zijn gaan sporten, maar gefrustreerd zijn omdat zij niet afvallen. Of vrouwen die ineens heel gezond zijn gaan eten, maar toch geen resultaten zien. “Er gebeurt niks!”, zeggen ze dan tegen mij. “Ik heb het echt geprobeerd, maar het werkt niet voor mij”.

Zo herkenbaar. Het probleem is dat je maar aan één knop draait. Je bent gezonder gaan eten, maar valt nog steeds om van de stress. Of je sport onwijs hard, maar eet ondertussen (misschien onbewust) niet goed.

Iedere avond ga jij op tijd naar bed, maar je drinkt wel koffie of alcohol in de avond en je bent dan toch verrast dat je nog steeds moe opstaat iedere ochtend (ja ik deed dat ook, dat wijntje was zo lekker als ik aan het koken was ;-).

De oplossing (het medicijn voor een klacht) is altijd een combinatie van verschillende factoren: de juiste voeding (1), functioneel bewegen (2, 3), positieve mindset (4) & motivatie, goede nachtrust (5, 6), effectieve ontspanning, je ademhaling, gezonde rituelen, een optimaal eetpatroon, stressreductie (7, 8), etc.

Er bestaat geen wonderpil. Verwacht geen quick fix voor al je klachten. Gun jezelf de tijd en maak er ook tijd voor. Doe moeite en concentreer je op de informatie die je leest. Raffel het niet af, maar focus en maak het prioriteit.

Investeer in jezelf

Investeer in jezelf en een gezonde levensstijl, het is de beste investering die je kan doen!

Geloof me, als jij een paar maanden echt in jezelf investeert, dan gaat het daarna als vanzelf. Kost het je geen moeite en extra tijd meer.

Een gezonde levensstijl levert je geweldige resultaten op: je bruist van de energie, zit lekker in je vel en geniet van het leven. Mijn verhaal is natuurlijk niet 100% op jou van toepassing. Maar wanneer jij nu nauwelijks resultaat behaald, adviseer ik je mijn 5 punten nog een keer te lezen.

Stel jezelf daarbij echt open, wees echt eerlijk. Op die manier haal je er vast inspiratie uit en zet het je in beweging. Geloof in jezelf. Je bent krachtiger dan je denkt.

In jezelf investeren betaalt zich ALTIJD uit in het mooiste geschenk. Het heeft effect op fysiek, mentaal en spiritueel vlak. Je verandert je gehele leven ten positieve. Er is geen betere investering, dan in jezelf.

Vond je dit artikel interessant? Deel het met andere power vrouwen!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest
Email
BEN JE BENIEUWD NAAR VOORBEELD RECEPTEN VAN DE PUUR POWER METHODE
Puur Power Gold Online Proefles
BEN JE BENIEUWD NAAR VOORBEELD RECEPTEN VAN DE PUUR POWER METHODE

In de afgelopen jaren heb ik altijd gezocht naar gezonde recepten die makkelijk en snel te maken zijn. Ik heb onze favorieten gebundeld en je kunt ze gratis downloaden. Gezond koken is leuk en makkelijker dan je denkt. 

Gezond eten is lekker met deze makkelijke recepten. Download hier gratis de favoriete recepten van mij en mijn gezin. Gezonde snacks, ontbijt, lunch, diner.

Puur Power Gold Online Proefles

2 reacties op “Gezonde levensstijl volhouden”

  1. Bedankt voor deze inspiratie e-mail. Fijn dat het zo open en misschien zwart-wit geschreven is. Maar eerlijkheid helpt je verder, het verschuilen achter smoesjes niet. Bedankt daarvoor ☺️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *