Meteen naar de inhoud
Slaaptips

Goede nachtrust

Geen twijfel over mogelijk; de meeste vrouwen staan moe op, omdat ze geen goede nachtrust hebben en de kwaliteit van hun slaap te wensen over laat. 

Misschien slaap je wel voldoende uren (7 tot 9 uur), maar als je in de ochtend liever nog een of twee keer snoozt, dan was een goede nachtrust ver te zoeken.

Dit kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Natuurlijk dat je met een half opgeladen batterij al in de middag merkt dat je niet meer topfit bent. Maar ook:

 • Meer van die lekkere trek om 16 uur en om 20 uur;
 • Meer buikvet;
 • Grumpy, prikkelbaar, snel uit het veld geslagen, negatieve gedachten;
 • Geen zin om te koken, sporten of de kinderen naar bed te brengen

Effect van een goede nachtrust

Een goede nachtrust heeft dus effect op je gewicht, je energie, je humeur, emoties, productiviteit, het maken van goede keuzes. 

Op die manier heeft het dus ook effect op je werk, je relatie, je geluksgevoel, gezelligheid thuis, etc.

In 2013 is er zelfs een onderzoek gepubliceerd die liet zien dat wanneer de proefpersonen minder dan 6 uur per nacht sliepen voor een week lang, er zelfs genetische veranderingen optraden in hun lichaam.

En hoewel de onderzoekers deze veranderingen nog niet helemaal begrijpen, hebben ze wel kunnen vaststellen dat het ook gevolgen heeft voor ons immuunsysteem, stressreactie en een toename van ontstekingen.

Slaap kwaliteit

Wat is een goede nachtrust?

Er zijn twee dingen belangrijk als het gaat om een goede nachtrust:

 1. De duur van je slaap.
 2. De kwaliteit van je slaap

1. Duur van de slaap

Geadviseerd wordt om minimaal zes uur per nacht te slapen. Het beste is zelfs tussen de zeven en negen uur. Waarom zo’n brede range? Het is per persoon verschillend, want iedereen heeft een andere invulling van de dag. De ene persoon heeft veel fysiek werk. De ander veel ‘hoofd’ werk. Denk aan stress, piekeren, complexe vraagstukken, plannen, emotionele gesprekken, etc.

Overigens, kost hoofdwerk vele malen meer energie dan fysiek werk.

2. Kwaliteit van de slaap

Een belangrijke factor die bijdraagt ​​aan ons gebrek aan kwalitatieve slaap, is ons over geplande, overwerkte en overbelaste leven. Daardoor gaan we naar bed met een overvol hoofd. Dat kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt wanneer je naar bed gaat of als je ’s nachts wakker wordt. Veel mensen vinden het moeilijk om dan weer opnieuw in slaap te vallen, omdat hun hoofd direct weer AAN gaat als ze naar de WC geweest zijn.

Ons lichaam heeft voldoende en kwalitatieve slaap nodig om ons weer nieuwe energie te geven voor een nieuwe dag. Om iedere dag weer ons beste leven te kunnen leiden. We zijn het aan onszelf verplicht om voor een goede nachtrust te zorgen en dat gebeurt helaas niet vaak vanzelf.

Doe jezelf een plezier en creëer een slaapkamer waarin je kunt ontspannen, zodat je een betere kwaliteit van je nachtrust bereikt.

Tips om beter te slapen

Met deze tips is het makkelijker om (weer) in slaap te vallen als je in bed ligt:

 • Creëer een ontspannen slaapomgeving. Je slaapkamer is om te slapen, niets anders. Wanneer je werk, televisie en andere digitale apparaten buiten de slaapkamer houdt, stuur je een signaal naar je lichaam dat je dag voorbij is.
 • Zet de thermostaat lager. In verschillende slaaponderzoeken is aangetoond dat mensen beter slapen als hun slaapkamer wat koeler is. Een warme douche/bad voor het slapen kan ook helpen, want na de warme douche/bad is de omgevingstemperatuur voor je lichaam ineens gezakt.
 • Schrijf voordat je gaat slapen alles op wat in je opkomt. Journaling heet zo’n methode. Door je gedachten op te schrijven, wordt de boodschap naar de hersenen gestuurd dat het oké is om die gedachten los te laten en dat er voor hen gezorgd wordt.
 • Zorg voor een stille slaapkamer. Elimineer vervelende geluiden uit je kamer. Als je je snurkende partner niet kunt kwijtraken, probeer dan oordopjes met ruisonderdrukking.
 • Zorg voor vaste slaaptijden. Weet je nog dat je als kind een hekel had aan het naar bed gaan? Nou, het lijkt alsof onze ouders wisten wat ze deden. Elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en elke ochtend op hetzelfde tijdstip eruit is het beste voor je slaap kwaliteit. Je lichaam reageert goed op routine, zorg dus voor vaste slaaptijden.
 • Eet niet te zwaar voor het slapen gaan. In een blog over gezonde avond snacks ging ik hier al dieper op in.

Ademhalingsoefening voor een goede nachtrust

Je ademhaling is een fantastisch medicijn tegen piekeren en te zorgen voor een goede nachtrust. Als je merkt dat je hoofd overactief is, gebruik dan je ademhaling om jezelf terug te brengen in het moment en om je gedachten te kalmeren. Volg een paar minuten je ademhaling en zorg dat je buik uitzet bij je inademing en intrekt bij je uitademing. Leg eventueel je handen op je buik om je adem naar je buik te brengen.

Kinderen als stoorzender?

Zijn je kinderen ‘s nachts stoorzenders, zorg dan dat je vroeg naar bed gaat. Uitslapen en bijtanken doe je in de uren voor 24 uur!

Maak een goede nachtrust je prioriteit. Het is een investering die zich gegarandeerd groots terugbetaalt op alle vlakken in je lijf en je leven.

Vond je dit artikel interessant? Deel het met andere power vrouwen!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest
Email
VOLG GRATIS E-LEARNING

Ben je benieuwd hoe voeding invloed heeft op je lichaam, je energie, snaaigedrag en hoe je je emotioneel voelt? Volg een gratis mini cursus in de online Academie van Puur Power®.

Proefles mobiel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *