Meteen naar de inhoud
Leven in het nu

Hoe ik geleerd heb te leven in het nu

Plan je wel eens een moment voor jezelf? Geen dag, ochtend of uurtje, maar een moment?

Leven in het nu, het is niet zo eenvoudig als het klinkt. We moeten het tegenwoordig inplannen en op onze to-do list zetten. Maar vaak wordt het als eerste van het lijstje geschrapt als deze te lang wordt, terwijl we het dan juist zo nodig hebben. Dat is de paradox.

Opvallend is dat drukke mensen rust harder nodig hebben, maar er  minder of geen tijd voor nemen.

Als je erover nadenkt, dan speelt je leven zich alleen af in het NU. Niet gister of een uur geleden, dat is voorbij. Niet morgen of vanavond, want dat moet nog komen. We leven in het nu.

De meeste tijd zijn we daar niet bewust van en missen we het belangrijkste; je leven te beleven. Daarom wil ik je mijn verhaal vertellen hoe ik meer in het moment ben gaan leven en wat het mij heeft opgeleverd.

Toen ik besefte niet meer in het moment te leven

It’s not about giving life more day’s. It’s about giving day’s more life.

9 jaar geleden ben ik mij bewust geworden dat ik niet leefde, maar overleefde. Ik voelde me dagelijks gejaagd, was elke dag druk met mijn werk, gezinsverplichtingen en alles wat er gedaan moest worden.

‘S middags was ik al moe en in de avond wanneer ik thuis kwam bij mijn gezin was ik vaak prikkelbaar en raffelde ik alles af om zo snel mogelijk op de bank te ploffen. Ik genoot nauwelijks van het samen eten, het naar bed brengen en een avondje met mijn man. Het voelde eerder als; laat me met rust.

Op woensdag was ik blij dat we over de helft van de werkweek zaten en snakte ik naar het weekend. In het weekend mocht ik dan leuke dingen doen. Naar het bos met mijn gezin, uit eten met vrienden, laat maken in de kroeg, wijn drinken, enz. Op zondag was ik dan nog vermoeider dan toen het weekend begon en zag ik op tegen weer een drukke werkweek. Dit was mijn leven week in week uit, jaar in, jaar uit.

Sommige vrouwen leven 100 jaar. Ik leefde 1 jaar 100x.

Tot ik 9 jaar geleden besefte ik dat het zo niet langer ging. Ik was mezelf aan het verliezen en mijn leven ging aan me voorbij. Ik wilde weer kunnen genieten van mijn gezin, mijn vrolijke karakter terugvinden en mezelf energiek voelen. Leven!

De eerste stap naar leven in het nu

De eerste stap die ik zette was mijn eetgewoontes stapje voor stapje veranderen. Geen dieet, maar mijn eetgedrag verbeteren. Alles wat ik in mijn mond stop ging ik als brandstof zien voor mijn lichaam, dus ik wilde goede brandstof die me energie geeft in plaats van energie kost.

Ik wist al best veel over voeding, maar ik bleek ook heel veel niet te weten. Daarnaast kom je er met niet met alleen kennis. Ik moest op zoek naar de juiste methode voor gedragsverandering.

Toen ik eenmaal had uitgevogeld hoe mijn gedrag werd aangestuurd en met welke technieken ik dat kon veranderen, ging het ineens heel lekker. De serieusheid ging ervan af en het werd fun. Slimme trucjes en hacks testen, ik zag het als een spel en kreeg er plezier in om te kijken hoe mijn lichaam reageerde op kleine veranderingen. Ook merkte ik hoe mijn humeur en energie daardoor verbeterde.

Plezier hebben in je veranderproces is zo belangrijk! Dat leer ik mijn vrouwen ook. We gaan uit de energie van ‘moeten, snel resultaat, perfectionisme, serieusheid’ en in de energie van ‘plezier, zelfliefde, geduld en aandacht voor jezelf’.

Zelfzorg is alleen zelfzorg als het vanuit liefde en plezier wordt gedaan.

Dit betekent rustig aan, geen haast en lief zijn voor jezelf, want je wilt tijdens het transformatieproces ook kunnen genieten van je leven. We gaan niet afzien, zodat je over een tijdje pas kan (mag) genieten. Het doel is om te genieten tijdens de reis en niet pas op de eindbestemming. Alles draait om NU, want ik beleef alleen het NU. Zorg er dus voordat je geniet van het moment, ieder moment.

De tweede stap die ik zette was leren ontspannen

Deze stap was een grote uitdaging voor mij. Ik kende mezelf als een stresskip, iemand die nooit stil kon zitten en altijd mijn ontspanning uitstelde tot alles ‘gedaan was’ en dat punt kwam nooit. Mijn to do lijst bleef zich altijd weer opnieuw vullen wat mij bleef opjagen. Dit zorgde ervoor dat ik onrustig werd als ik ‘moest’ ontspannen. Ik kon niet genieten van een tijdschrift lezen of een kopje thee drinken en uit het raam staren. Nu ik eraan terugdenk vind ik dat best wel heftig als ik er aan terug denk. Dat ik me altijd onrustig voelde, dat zelfs rust me onrustig maakte.

Stress, onrust en gejaagdheid zijn enorme energievreters. Het put je uit, zowel fysiek als mentaal. Dit zet je gezondheid onder druk en je raakt hierdoor mentaal instabiel.

Elke dag een half uur mediteren was veel te hoog gegrepen voor mij. Daarom begon ik met kleine momentjes. Momentjes in het NU pakken. Als je klein begint word je er steeds beter in en krijg je er zelfs plezier in en kun je veel meer aan.

Nu kan ik dagelijks genieten van lange rustmomenten, omdat ik toen begonnen ben met kleine momentjes.

Voorbeelden om meer te leven in het nu

  • Bewust een glimlach schenken aan een onbekende op straat. Met dus de nadruk op ‘bewust’. Dus opmerken hoe de ander reageert. Opmerken wat ik van binnen voel als ik een glimlach terug ontvang. Dus niet dat moment voorbij laten gaan. Maar bewust beleven en in het NU echt aanwezig zijn.
  • In de rij bij de kassa pak ik standaard een moment bewust te leven in het nu. Ik doe een paar buikademhalingen.
  • Sinds kort heb ik ook een NOW horloge . Ken je die? Op de wijzerplaat zie je geen tijd, maar alleen het woord NOW. Dit soort toffe gadgets helpen me enorm. Elke keer als ik op mijn horloge kijk, zie ik NOW. Het herinnert me eraan dat het leven zich NU afspeelt en dat dat het enige is dat belangrijk is. Als ik dan kijk vraag ik mezelf af “Hoe voel ik me NU? Wat heb ik nodig?”

Ik hoop dat mijn tips je inspireren te gaan leven in het nu. Dat je beseft dat je klein mag beginnen. Zie het als een spelletje, have fun. Gun jezelf meer momentjes in het NU.

En als je nog een leuke tip hebt voor mij, wil je die dan met mij delen? Je kunt me onderaan deze blog een berichtje sturen. Ik waardeer het heel erg.

Vond je dit artikel interessant? Deel het met andere power vrouwen!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest
Email
Ontvang de GRATIS gids met 4 stappen naar een gezonde leefstijl
Boekje 4 stappen
Ontvang de GRATIS gids met 4 stappen naar een gezonde leefstijl

Vaak als je een drukke dag hebt schieten je gezonde keuzes erbij in. Je hebt haast, stopt even snel iets in je mond en holt weer door. En je hebt weinig puf om te koken of te sporten. Een gezonde lifestyle lijkt onmogelijk als je een druk leven hebt. 

Je kunt nu ook mijn minigids als E-boek downloaden. Daarin staan de 4 stappen die nodig zijn om een gezonde lifestyle te ontwikkelen en vol te houden voor altijd.

Boekje 4 stappen