Ga naar de inhoud
Afvallen moeilijk

Waarom is afvallen toch zo moeilijk?

Als je al heel lang probeert af te vallen en je streefgewicht vast te houden, maar het lukt je niet. Je schommelt. Of je vindt het ontzettend moeilijk en het kost je veel strijd om slank te blijven, dan is het belangrijk dat je een aantal feiten over gewichtsbeheersing kent.

In de basis is dit belangrijk om te weten:

Je lichaam is ontworpen om zich te ontdoen van ballast, zoals gifstoffen en afval, maar ook van overgewicht.

Je hoofd is juist ontworpen om het tegenovergestelde te doen. Het wil energie reserves aanleggen en zet jou graag aan tot eten, zelfs als je geen honger hebt. Over-eten dus.

Voedsel is energie. Het is brandstof voor je hoofd en je lichaam.

En ja, als je lichaam registreert dat het minder energie (voedsel) krijgt dan het vraagt, zal het haar eigen energie voorraden (vetreserves) gaan aanspreken. Restrictieve leefstijlen en diëten waarbij je minder eet werken daarom goed om gewicht te verliezen.

Maar diëten werken niet voor je hoofd. Als je hoofd registreert dat er minder energie (voedsel) binnenkomt dan je lichaam vraagt, dan raakt het in paniek en zal het er alles aan doen om jou aan het eten te krijgen. Het voert je eetlust juist op, verdooft je verzadigingsgevoel en beloont jou extra (dopamine) als je wel eet. En het liefst hoog calorisch voedsel. Je hoofd wil dat je gaat over eten als je een restrictief dieet volgt.

Dit was in de oertijd onze overlevingsstrategie. Het is een oerinstinct.

In die tijd had je vaak langdurige voedselschaarstes. En je hoofd heeft als hoofdtaak om jou in leven te houden, dus reserves had je toen nodig in tijden van schaarste. Maar je hoofd werkt nog steeds zo en wil die reserves nu nog steeds aanleggen, ook al is er nooit meer langdurige schaarste.
Je kunt proberen met wilskracht je calorie tekort vol te houden en je eetlust te onderdrukken of af te leiden, maar je hoofd zal de strijd aan blijven gaan tot je het niet meer houdt of moe bent en je geen wilskracht meer hebt. Je hoofd wordt steeds dominanter en stopt niet tot het krijgt wat het wil; extra eten. Zolang jouw hoofd beperkingen met betrekking tot voedsel opmerkt, zal jouw hoofd dit gaan tegenwerken. Er ontstaat daardoor een innerlijke strijd tussen ‘Willen afvallen & willen eten’.

Je lichaam en hoofd hebben tegengestelde intenties:

Je hoofd wil dat je dikker wordt als er voedsel is en je lichaam wil dat je slank en vitaal bent.

Je hoofd is bang voor voedselschaarste en je lichaam is bang van voedseloverschotten.

Als je wilt afvallen zal je die strijd tussen die 2 moeten oplossen.
Dat gependel tussen ‘willen eten & willen afvallen’, daar wil je vanaf.

Je wilt dat de aantrekkingskracht van eten kleiner wordt als je gewicht wil verliezen. Of als je slank bent, dan wil je niet elke dag jezelf moeten inhouden en de verleidingen moeten onderdrukken of met jezelf in strijd moeten gaan om niet teveel te eten.

Dat kan ik je leren.
Dit leer je niet als je een gezonde leefstijl (wat ook gewoon een dieet is) gaat volgen. Je krijgt dan alleen maar een setje regels en daar moet je je dan maar gewoon aan houden. Op wilskracht, voor de rest van je leven.

Als je het nu nog moeilijk vindt om slank(er) te zijn en blijven, dan heb je geen kennis over voeding nodig, maar over hoe je eetgedrag blijvend en zonder strijd kunt veranderen.
Daar heb je veel meer aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi! Wat kan ik voor je doen?