Meteen naar de inhoud
Leven veranderen

Je leven veranderen in positieve zin, waarom is dit vaak zo lastig?

Heb je je ooit afgevraagd waarom het zo moeilijk is om positieve veranderingen in je leven aan te brengen? Je leven veranderen is nu eenmaal niet iets wat je zo even doet. 

Er wordt vaak gezegd dat als we blijven doen wat we altijd hebben gedaan, we zullen blijven krijgen wat we altijd hebben gekregen. En dit is logisch natuurlijk. Alleen als je iets BLIJVEND verandert, zul je een BLIJVENDE nieuwe realiteit voor onszelf kunnen creëren.

Dus als je wilt dat de dingen anders zijn, moet je een andere manier leren om dingen te doen. Niet meer kennis vergaren, maar leren hoe je dingen anders kunt aanpakken, kunt DOEN. Want het gaat niet om weten, maar om het doen nietwaar?

Hoe het brein werkt

Zie je brein als een computer, jouw besturingssysteem. Met voorgeprogrammeerde instellingen. Die zul je opnieuw moeten programmeren dus.

Het goede nieuws is dat je brein je wel wil helpen.
Het slechte nieuws is dat de standaardinstellingen van je brein het niet zo laten lijken. Er zijn namelijk twee dingen die zorgen voor het conflict en je brein saboteren.

Aan de ene kant houdt je brein ervan om problemen op te lossen. Dat is een manier waarop het je probeert te helpen. Aan de andere kant is je brein ook een efficiëntie zoekende machine…

En hoewel dat in eerste instantie als een goede zaak klinkt, is dit ook meteen het probleem. Je brein zoekt naar efficiëntie, waardoor het altijd zoekt naar patronen en overeenkomsten.

Het zoekt naar manieren om die patronen te bestendigen en doet dit door gewoontes te versterken. Dit is de reden waarom verandering, zelfs positieve verandering, zo moeilijk is.
Elke keer dat je probeert om dingen anders te doen, stuit je op interne weerstand en mentale wrijving.

Doe maar gewoon normaal

De basisveronderstelling van je brein is dat alles wat je vaak herhaalt “normaal” voor jou is. En normaal voelt veilig. Het “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” komt voort uit deze basisinstelling. Want wanneer je iets ineens op een andere manier gaat doen, voelt dat onveilig omdat je brein niet meer kan voorspellen wat er gaat gebeuren. 

Het geeft een onbehaaglijk gevoel als je niet meer blindelings boodschappen kan gaan doen, je ochtendroutine ineens moet omgooien, jij je tijd anders moet gaan indelen en je kinderen elke avond strijd leveren aan tafel omdat jij anders bent gaan koken.

Daarom is je leven veranderen zo lastig

Het resultaat is dat je brein met je gaat ‘vechten’ om je oude manier van doen te beschermen. Het wil terug naar de oude vertrouwde manieren. Je krijgt daardoor last van zelfsabotage, smoesjes en uitstelgedrag. Het typische jojo gedrag. ‘Vandaag lukt het niet meer. Ik pak het morgen wel weer op’ of ‘Misschien is het handiger als we volgende maand starten’ of ‘Laat maar, dit is niks voor mij’. En je valt weer terug in je oude ongezonde gewoontes.

Denk maar eens aan de laatste keer dat je probeerde een aantal positieve veranderingen in je leven door te voeren. Bijvoorbeeld gezonder eten of meer bewegen of starten met mediteren. Het was moeilijker dan het “had moeten zijn”, nietwaar? Je voelde interne weerstand. Het interne conflict gaf je een zwaar gevoel. De fun was er snel vanaf.

Maar het kan anders en jij kunt het ook

Herken je dit? Als je dit wilt doorbreken, schrijf je dan in voor het Platinum coachprogramma, waarin ik je persoonlijk leer hoe je dit kunt doorbreken. Voor eens en altijd.

Vond je dit artikel interessant? Deel het met andere power vrouwen!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest
Email
VAN OVERLEVEN NAAR LEVEN

Persoonlijke holistische 1-1- begeleiding bij gedragsverandering & leefstijlverandering. Motivatiecoaching voor een gezonde en bewuste manier van leven waar je krachtiger en blijer van wordt. Leg een stevig fundament voor zelfsturing en intenser leven.

Tijdens 1 op 1 coaching ga je samen met Aniek aan de slag met nieuwe gewoontes, patronen, overtuigingen. Een levensveranderend programma voor meer geluk, gezondheid, energie en balans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.