Meteen naar de inhoud
Wat je loslaat komt naar je toe

Wat je loslaat komt naar je toe

Loslaten. Wat een krachtig begrip. Als ik het woord alleen al lees, voel ik opluchting. Toch is loslaten vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had er een mooi gesprek over met Aniek. Ze opende mijn ogen en liet inzien dat wat je loslaat naar je toe komt.

‘Iets loslaten, lukt niet. Het kan alleen jou loslaten’, Aniek gooide direct deze krachtige zin in ons gesprek toen we het hadden over dit begrip. Het raakte mij onmiddellijk. Iets loslaten, lukt niet. Het kan alleen jou loslaten. Ik liet de zin even landen. Loslaten is niet mijn sterkste kant en ik weet dat dat voor veel mensen geldt. Het is een beschermingsmechanisme om vast te houden aan het bekende. Om te kunnen loslaten, moet je in het onbekende stappen. Ons oerbrein is daar op z’n zachts gezegd niet blij mee. Het stelt zichzelf de vraag: ‘Overleef ik dat wel?’ Dus we houden vast. Gewoon voor de zekerheid. Terwijl als je (te) hard je best doet om iets los te laten, het juist meer naar je toekomt.

Leren loslaten

We houden vast door te focussen op dat wat we niet willen. Waarom zijn we zo bezig met alles wat niet goed gaat? Omdat dat wat goed gaat, je overleving toch niet in het gedrang brengt. Ons oerbrein kijkt liever naar wat niet goed gaat omdat dat onze overlevingskans bedreigt. Ouders die ons verkeerd begrijpen, een discussie met een goede vriendin die niet lekker liep, een ruzie met je man of misschien wel onenigheid met je dochter. Want waarom ruimt ze haar kamer niet een keer op? Hoe meer we erover nadenken, hoe meer we erin vast komen te zitten. Zoals Aniek heel terecht vertelde: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit.’ Hoe meer je denkt aan wat je niet wilt, hoe meer je krijgt wat je niet wilt.

Verleg de focus naar het positieve

Probeer dus vooral te denken aan wat je wel wilt en wat je wel hebt. Gooi dát in het Universum. Denk aan die lieve lach van je dochter als ze net van school komt of die ‘buikpijn van het lachen’ momenten met je beste vriendin. Wat er gebeurt? Je verschuift jouw focus naar het positieve. Ga hier volledig in op. Je zult zien dat de situatie die je niet wilt, jou niet meer vasthoudt. Het laat je los. Dit is dus precies wat Aniek bedoelt met: ‘De situatie kan alleen jou loslaten.’ De omstandigheid is misschien nog hetzelfde, want wie weet is die kamer van je dochter nog steeds niet opgeruimd. En misschien loopt die vriendschap nog steeds stroef. Maar, de emotionele lading verdwijnt.

Leren loslaten en vertrouwen

En weetje wat het fijne is? Als je ervoor kiest om in die prettige emoties te zitten in plaats van de lage emoties, word je – zoals Aniek dat zo mooi zegt – een magneet voor positiviteit. Het zou zomaar kunnen dat die vriendin opbelt om het uit te praten. En als dat niet gebeurt, is dat ook niet erg. ‘De situatie kan natuurlijk hetzelfde blijven, maar de emotionele lading is eraf en het beïnvloedt je dag niet meer’, legt Aniek uit. ‘Loslaten gaat niet over een situatie veranderen, maar om de emotionele lading te verlagen.’ Treffender zou ik het niet kunnen zeggen.

Oefening baart kunst

Het is een kwestie van trainen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijk het wordt om te leren loslaten en vertrouwen te hebben. Het begint bij bewustzijn. Dankzij Aniek is mijn oerbrein een stuk rustiger. Het stelt minder vaak de vraag: ‘Overleef ik dit wel?’ En als dat wel gebeurt, is dat ook oké. We werken eraan. De zin van Aniek helpt daarbij. En daarom plak ik ‘m op mijn spiegel: Iets loslaten, lukt niet. Het kan alleen jou loslaten.

Vond je dit artikel interessant? Deel het met andere power vrouwen!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest
Email
ONTVANG DE GRATIS CHECKLIST

Uit je slof schieten om iets kleins, elke avond moe op de bank ploffen, steeds weer last van je schouder of het gevoel van ‘Is dit het nou?’ terwijl je eigenlijk niets te klagen hebt. Ergens is een disbalans ontstaan.

Uit balans raken is gemakkelijk tegenwoordig. Je balans herstellen is veel moeilijker.

Check wel eens of jouw leefstijl, jouw manier van leven nog in balans is? Geef jij je lijf, hoofd en hart genoeg aandacht, zorg en liefde? Balans is het stevigste fundament om lekker in je vel te zitten, je energiek en vrolijk te voelen en te genieten van je leven. Download hier gratis de checklist die Aniek en Melissa voor jou hebben gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *