Aniek
Waarom een gezonde leefstijl of diëten niet genoeg is als je wilt afvallen. Er ontbreekt een belangrijk fundament
“Aniek, ik snap het niet. Ik doe zo mijn best en toch val ik niet af”
Je komt aan als je eet op momenten dat je lichaam niks nodig heeft. Je lichaam zal het dan opslaan voor bittere tijden (die nooit komen, want we leven in een tijd van overvloed).
Kortom: Ook als je heel gezond eet, kom je aan als je op momenten eet waarop je lichaam nergens om vraagt. Je eet dan teveel. Je lichaam heeft niks nodig op dat exacte moment, dus ben je aan het over-eten.
En andersom is ook waar; Als je iets eet op het moment dat je lichaam wel brandstof nodig heeft, dan wordt je voedsel, of het nu iets gezonds of ongezonds is, verbrand en in energie omgezet in plaats van dat het wordt opgeslagen als vet op je dijen voor ‘later’.
Het probleem met diëten
Dit is nu precies wat er misgaat als je aan het diëten bent of een leefstijl volgt. Of een eettrend zoals bijvoorbeeld intermitterend vasten. Je valt misschien tijdelijk af, maar het is geen duurzame oplossing. Ik leg het je uit.
Dit is wat je doet als je gaat ‘diëten’ of een leefstijlplan gaat volgen:
- Je volgt een vooraf opgesteld plan dat elke dag dezelfde regels heeft. Het plan tijdens diëten is elke dag hetzelfde. Iemand heeft bijvoorbeeld voor jou bepaald dat je x aantal calorieën per dag mag eten. Of dat je alleen op vooraf vastgestelde tijden mag eten. Of dat je je eten moet afwegen, dat er een maximum zit aan wat je mag eten van bepaalde producten, etc. Je plan volg je vanuit regels en kaders die je in je hoofd hebt opgeslagen of die voor jou op papier staan. Je negeert daarmee de signalen van je lichaam. En dat gaat problemen geven, want je lichaam heeft namelijk continue andere behoeftes.
Elk seizoen is anders, naarmate je ouder wordt veranderen je behoeftes, zelfs elk moment van de dag kunnen je behoeftes verschillen tov de vorige dag, elke periode van de maand heb je andere behoeftes (naar gelang je menstruatie cyclus), als je ziek bent veranderen je behoeftes, enz. Maar in een vooraf vastgesteld plan wordt dat niet meegenomen. Dat kan ook niet, want je laat dat plan door iemand buiten jouzelf opstellen. Die kan niet weten op elk moment van elke dag wat jij nodig hebt. Geen dieet op aarde kan jou dat maatwerk leveren. Alleen jij en jouw lichaam kunnen dat.
- Je gaat je verlangen naar eten onderdrukken of vermijden. Als je gaat diëten of een leefstijlplan gaat volgen zijn er momenten waarop je zin hebt in iets lekkers of eten voorgeschoteld krijgt waar je maar moeilijk nee tegen kan zeggen. Je gaat dan je verlangen naar dat eten onderdrukken. Je zult dat moeten doen op wilskracht. Of je gaat bepaalde situaties vermijden. Je gaat bijvoorbeeld maar niet naar die ene verjaardag, want je bent nu net zo goed bezig met diëten. Of je gaat niet naar die vrijdagmiddagborrel op je werk, want je weet dat je al het lekkers dan niet kan weerstaan als het weekend is begonnen en je bent moe.
Verlangen onderdrukken of situaties vermijden moet maar even, want je bent op dieet. Je leert met het volgen van een dieet namelijk niet hoe je hiermee om moet gaan. Je leert niet hoe je jouw verlangen naar eten kunt verkleinen. Je leert niet je brein die blijft zeuren tot rust te brengen. Dus doe je dat op wilskracht, onderdrukking of vanuit vermijding.
- Je eet om andere redenen dan honger. Die redenen blijven bestaan en je leert ze niet counteren. Met een dieet of leefstijlplan blijft de functie van eten voor jou hetzelfde. Je eet bijvoorbeeld voor de gezelligheid, omdat je een people pleaser bent, omdat het je ontspant of vanuit bepaalde tradities die je aangeleerd of gecreëerd hebt, etc.
Omdat die redenen niet veranderen, blijf je altijd moeilijke momenten tegenkomen. En dus is de kans groot dat je ergens de mist in gaat. Je bent niet altijd sterk genoeg om eten af te wijzen als je het zo graag wilt. Wilskracht heb je niet altijd. Al helemaal niet onder stress of als je moe bent.
- Vaak hoor ik dat elke dag voelt als een nieuwe poging. Als je het gister verpest had, dan ga je het vandaag nog strenger doen. Je gaat jezelf nog meer restrictie opleggen, want je moet dat van gister er weer af krijgen. Je wilt zo snel mogelijk weer terug en de schade repareren. Dus je gaat nog harder strijden. Je gevecht voelt steeds meer als een obsessie.
Met een dieet kom je altijd op een punt dat je gaat rebelleren tegen je eigen afgesproken regels
Dat je even ‘los’ gaat. Dat komt omdat het strikt volgen van diëten of leefstijl zorgt dat je obsessiever wordt rondom eten. Je denkt in goed vs fout. In gezond vs ongezond. In aangekomen en afgevallen. Je bent krampachtig met je eten en de weegschaal bezig. Waardoor als je maar een beetje perfectionistisch bent, je nieuwe poging weer opgeeft, zodra je ook maar weer 1 ding fout doet of iets bent aangekomen. Het is alles of niets. Als het mislukt om 16 uur, dan laat de rest van de dag ook maar zitten. Of op die verjaardag geef je jezelf toestemming om de regels even los te laten.
Morgen ga weer streng doen. Morgen ga je er weer tegenaan. Nog strenger. Want je voelt je gefrustreerd omdat je weer los bent gegaan. Hoe vaker je dit hebt meegemaakt, hoe meer onrust je hebt rondom eten. Het voelt alsof je altijd zult moeten blijven opletten. Je kunt het je eigenlijk niet permitteren om te ontspannen als het om je gewicht en je eetpatroon gaat.
De enige oplossing hieruit;
Je zult de strijd rondom eten moeten oplossen wil je duurzaam afvallen en slank blijven. Strijd rondom eten zit tussen je oren. Het is je brein die jou aanzet tot (over)eten als je lichaam niks (meer) nodig heeft. Als je die verleiding om dan (door) te eten kunt verkleinen, creëer je rust om eten en kun je moeiteloos eten afwijzen. Je hebt geen wilskracht nodig, geen regels, geen precies afgestemde recepten, geen telprogramma of app waarin je alles vastlegt. Echt, het werkt beter zonder. Rust in je hoofd is de enige manier. Het is de ultieme vrijheid. Hoe klinkt dat?
Afvallen is geen zelfbeheersing vanuit wilskracht. Wilskracht haal je uit je bewuste brein. Terwijl gedrag en gevoel wordt aangestuurd vanuit je onderbewuste brein waar alle overtuigingen, gewoontes en gedrag uit het verleden liggen opgeslagen. Als je in je onderbewuste een shift maakt ga je van: Willen eten, maar niet mogen. Naar: mogen eten, maar niet willen. Dan is eten geen verleiding meer voor je waar je tegen moet vechten. De strijd die je moet leveren om nee te zeggen tegen eten is weg. De verleiding om te eten is zo klein dat je het met gemak kunt afwijzen. Hoe je daar komt? Dat kan ik je leren. Het is heel bevrijdend, geloof me. Vandaag kan ik je al helpen met de eerste stap. Je maakt het mee in de gratis healing meditatie. Die gaat life changing voor je zijn.