Ga naar de inhoud
anti-stress-tips

Elke jojo-er is een drama queen

En dat weet ik, omdat ik er zelf ook 1 ben geweest en soms nog steeds een handje van heb. Maar ik ben me er nu veel sneller van bewust en kan het dan stoppen.

Als je geen grip hebt op je snaaibuien. Of je goede voornemens, bijvoorbeeld een dieet of leefstijl of sporten of mediteren, niet kunt volhouden… dat komt omdat je dramatiseert. 

Er gebeurt iets en je vertelt jezelf vervolgens een dramatisch verhaal. Je overdrijft. Je laat jezelf gaan in een overdreven negatief verhaal.

Een voorbeeld; Je hebt je ingeschreven bij de sportschool en je voornemen is om elke week 2x te gaan. Of je hebt 6 weekmenu’s uitgeprint en je voornemen is om je daaraan te houden, want je wilt minder koolhydraten eten en afvallen.

"Zie je wel, het lukt me nooit"

De eerste dagen gaat het goed en dan gebeurt er iets. Een drukke dag/week, je bent oververmoeid, je hebt een verjaardagsfeestje, je hebt slecht geslapen, wat dan ook.

Je hebt je hierdoor niet aan je goede voornemen gehouden vandaag en dan gebeurt het… je gaat dramatiseren. De situatie is al voorbij, het is vandaag niet gelukt, maar je blijft ermee in je hoofd zitten. Je vertelt jezelf een dramatisch verhaal en je herhaalt dit verhaal een tijdje. “Zie je wel, het lukt je nooit”. “Het is altijd hetzelfde liedje”. ”Het is te moeilijk”.

Gedramatiseerde gedachten en hebben gedramatiseerde gevoelens.

  • Je overdrijft. Je dramatiseert.
  • Je geeft het veel aandacht. Je focust je alleen nog maar daarop.
  • Je maakt het veel groter dan het feitelijk is. Zie je dat?

 

En wat gebeurt er dan? Als je dat dramatische verhaal in je hoofd blijft herhalen? Dan wordt het een overtuiging. En je gaat steeds vaker zo denken over jezelf. En over dat voornemen dat je had gemaakt. Waar je zo vurig naar verlangt.

En wat gebeurt er dan? Je roept elke keer dezelfde negatieve emoties op die bij dat dramatische verhaal passen; frustratie, boosheid, verdriet, wanhoop, gelatenheid, moedeloosheid, etc.

Opgeven en weer een nieuwe poging plannen

Een feitelijk kleine, op zich staande, eenmalige, gebeurtenis die inmiddels achter de rug is en in het verleden ligt, blijf je langdurig herhalen en dus beleven alsof het nog steeds aan de hand is.

En dit is wat er dan gebeurt: je probeert op wilskracht door te zetten, maar dat houd je niet lang vol. En dus geef je op. Je stelt een nieuwe poging uit. Tot de omstandigheden beter zijn, tot je weer de moed hebt verzameld, tot je uitgeruster bent, wat dan ook.

En dan probeer je het weer opnieuw… tot je weer een terugval hebt en begint te dramatiseren.

Dit is die jojo. En je doet het jezelf aan. Ook al wil je dat absoluut niet.

Maar het goede nieuws is. Als je het zelf doet, kun je het ook zelf stoppen. Daar heb je niets of niemand bij nodig.

Je doet het zelf. Hoe verdrietig dat ook klinkt.

En ik zeg dat met liefde. En weet dat ik dit ook heel lang zo heb gedaan. Heel veel mensen doen dit. Alle jojo-ers doen dit.

De enige manier om die jojo te stoppen is om het verhaal dat je jezelf vertelt over dat moment dat het je niet lukte om je aan je voornemens te houden, dat verhaal, in dat moment bewust te worden.

Alles begint, alles verandert, met bewustwording.

En dan kun je het vervolgens verkleinen of veranderen.

Dit vergt tijd en moeite, maar het levert je zo ontzettend veel op. Het is een investering, training, in jezelf, die je op alle vlakken in je leven gaat helpen. Niet alleen met leefstijlverandering, afvallen, uit je burn-out komen, etc. Maar op elk patroon dat je in je leven wilt doorbreken. Word je bewust van het drama dat je zelf creëert over de situatie en verander het verhaal, zodat je nieuwe overtuigingen creëert. Helpende overtuigingen. Motiverende overtuigingen.

Waarom is het zo belangrijk om nieuwe overtuigingen te creëeren?!

Ik geef je de 2 redenen:

  1. Omdat je gedrag wordt aangestuurd door je brein. De keuzes die je maakt worden aangestuurd door je gedachten en emoties.
  2. En ook je lichaam wordt aangestuurd door je gedachten en emoties.

 

Maar dat is weer een heel ander (interessant!!) verhaal. Daarover kun je HIER meer lezen en leren. Lees het aandachtig door, het is essentieel om dit te begrijpen en te beseffen.

De slotvraag aan jezelf over overtuitingen

Welke overtuigingen over afvallen, over jezelf, over jouw lijf, over je leven, over je leefstijl heb jij die jou saboteren in het doen wat je eigenlijk moet doen om af te vallen, gezonder te leven, uit je burn-out te komen, etc?

Die saboterende overtuigingen hebben effect op de keuzes die we maken. Op wat we doen (en niet doen).

Dus als je consequenter zou willen zijn in je gezonde gedrag, vraag je dan eens af “Welke overtuigingen heb ik eerst te veranderen?”

Geef het door

Als dit blog voor jou waardevol was en je denkt dat het ook waardevol kan zijn voor een vriendin, stuur het gerust door. Girls help eachother <3

Ik vind het geweldig om mijn kennis en de technieken die ikzelf gebruik door te geven. Daarom heb ik hele fijne zelfhypnose audio’s en eenvoudige cursussen gemaakt waarin ik je stap voor stap alles uitleg. Pas het toe en verbaas jezelf ;-). Het zijn unieke en krachtige audio’s en cursussen. Nergens vind je deze tools en informatie zo duidelijk en eenvoudig uitgelegd en meteen toepasbaar gemaakt. Lees alles op mijn website en laat je inspireren.

Laat je wekelijks inspireren op mijn socials

Vind je het leuk dat ik je wekelijks inspireer, volg mij dan op Instagram of Facebook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi! Wat kan ik voor je doen?