Ga naar de inhoud
zelfleiderschap afvallen

DE formule voor blijvend gewichtsverlies is zelfleiderschap. Waarom is dit zo belangrijk?

Als het je nog niet is gelukt om blijvend gewicht te verliezen of je bent vaak nog erg krampachtig bezig om je slanke lijn te behouden, dan ben je zeer waarschijnlijk een volger en geen leider.

Wanneer ben je een volger? Als je iemand anders de leiding geeft.

Als je een dieet of leefstijl volgt, ben je een volger. Letterlijk zeg je ook “Ik volg de regels van…”.  Iemand buiten jou heeft bepaald dat als je je aan bepaalde regels houdt en binnen bepaalde kaders blijft, je het resultaat behaalt waar je van droomt. Je krijgt de regels waar je je aan moet houden op een presenteerblaadje aangeboden en die volg je (het liefst zo exact mogelijk) op. Doe je dat niet, dan heb je nauwelijks of geen resultaat.

Een volger hoeft dus zelf niet na te denken. Je krijgt alles kant-en-klaar voorgeschoteld. Klinkt super handig en makkelijk. Iemand zegt je exact hoe het moet en jij hoeft het alleen maar (exact) op te volgen.

Maar in de praktijk blijkt het vaak hartstikke moeilijk. Elke dag. Al die regels. Voor je het weet kleur je buiten de lijntjes en lukt het even niet omdat je moe of druk bent. De eerste barstjes verschijnen. Super frustrerend. Je hebt het even niet in de hand. Je doet je best, maar het lukt gewoon niet. Tenminste niet elk moment of elke dag. Een volger zijn voelt vaak helemaal niet fijn, want je houdt het niet constant vol en dan baal je ontzettend (misschien zelfs te zacht uitgedrukt). En dat komt vaker voor dan je zou willen. Elke keer heb je strijd. Als volger.

En als je een beetje perfectionistisch bent, dan houd je exact bij wat je eet en ben je geneigd op te geven als je het verkeerd doet. Het ‘alles of niets’ gevoel.

Als volger zul je altijd regels moeten blijven volgen. Want als je de touwtjes laat vieren, dan verval je snel weer in oud gedrag. Terug in oude gewoontes. Je hebt er geen grip meer op. Dat heb je namelijk niet geleerd. Je hebt alleen de kaders gekregen.

Zelfleiderschap bij afvallen en slank blijven

Als je zonder die eeuwige jojo of strijd wilt afvallen en slank blijven is zelfleiderschap noodzakelijk. Het is DE basis, je fundament, de vaste grond waarop je kunt bouwen. Ook als je druk, moe of ziek bent.

Hoe ziet zelfleiderschap eruit?

  • Niemand bepaalt voor jou wat en wanneer je iets mag eten. Je volgt geen vastomlijnd afgekaderd plan van een ander, maar je eigen dynamische plan. Je luistert naar je eigen behoeftes. Je luistert naar de behoeftes van je eigen lichaam. Die op elk moment van elke dag, elk seizoen, elke periode in de maand, elk jaar en op elke leeftijd anders kan zijn. Een ander kan dat nooit voorspellen. Jouw hoofd kan dat niet bedenken en voorspellen. Je lichaam wel. Dus je werkt samen met je lichaam en leert haar behoeftes herkennen. Je maakt keuzes vanuit zelfzorg en zelfliefde, doordat je in contact staat met je lichaam. Afvallen is iets tussen jou en je lichaam en daar hoeft niemand tussen komen. You got this!
  • Je bent je bewust geworden van de redenen waarom je over-eet. Je kunt die redenen in het moment counteren. Je kunt jezelf daar in dat moment begeleiden. Je geeft eten een nieuwe functie en je haalt de foutieve labels er vanaf.
  • Je kunt zelf je verlangen naar eten verkleinen, zodat je geen wilskracht nodig hebt om eten af te wijzen. Je mag alles en altijd eten, maar je wil het niet.
  • Je creëert rust en vertrouwen rondom eten. Je bent er niet meer zo mee bezig. Je bent er niet obsessief op gefixeerd of het ‘lukt’. Het voelt goed zoals jij met eten omgaat. Het voelt kloppend. En je ziet het resultaat als een logisch gevolg.
  • Je hoeft nooit meer op dieet. Je hoeft nooit meer een nieuwe poging te doen. Want je hebt geen last meer van over-eten. Geen discipline meer nodig. Je valt af en blijft moeiteloos slank. Je voelt je fysiek en mentaal licht en sterk.

Een innerlijke verandering

Als je denkt “Dat klinkt te mooi om waar te zijn…”, dan heb je nu nog teveel last zelfsabotage. Denk bijvoorbeeld aan people pleasen, perfectionisme, zwart/wit denken (dit is goed en dit is fout, dit is gezond en dit is ongezond), te druk, eten bij vermoeidheid, tradities, aangeleerd gedrag, saboterende overtuigingen, foutieve labels op eten, emotie eten, gevoeligheid voor snelle suikers/ fastfood, eetgewoontes, teveel verwachten van wilskracht, eten is gekoppeld aan gezelligheid, en ga zo maar door.

En omdat je een volger bent en niet geleerd hebt hoe je jezelf hierin kunt begeleiden, lukt het je niet om deze patronen te doorbreken. Jezelf kunnen begeleiden is zelfleiderschap. En dat heb je nodig. Dat is vaste grond creëren, waar nu nog moeras is. Afvallen en slank blijven lukt alleen als je het zelf kan en niet iemand anders nodig hebt. Als je niet onderhevig bent aan de omstandigheden.

Zelfleiderschap vraagt een innerlijke verandering. Het is een inner job. Je moet het zelf kunnen onder alle omstandigheden. Want het zijn nooit de omstandigheden die bepalen of je je goede voornemens volhoudt. Jij bent het. Het is je hoofd die jou kan saboteren of helpen. Daar zit je probleem of je kracht. En dus is dat het fundament waarmee je aan de slag gaat. Ik leer al mijn leerlingen zelfleiderschap. Ik geef ze de tools om het zelf te kunnen en mij niet nodig hebben.   

Wil je alvast aan de slag met wat zelfleiderschap? Download dan mijn gratis healing meditatie. Je ervaart direct innerlijke rust en ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi! Wat kan ik voor je doen?