Ga naar de inhoud
leptine resistent

Onverzadigbaar? Waarschijnlijk ben je gewoon (een beetje) leptine resistent geworden

Leptine is een krachtig vet regulerend hormoon. Gemaakt door je vetcellen. Feitelijk is het dus zo dat hoe meer vetcellen je hebt, hoe meer leptine aanmaakt.

Leptine stuurt een signaal naar je hersenen dat zegt: “Je zit vol“, zodat je weet wanneer je moet stoppen met eten. Het vermindert op natuurlijke wijze het hongergevoel.

Als je lichaam leptine op de juiste hoeveelheid aanmaakt, blijft je eetlust in balans.

Maar wanneer je lichaam te veel leptine aanmaakt, ontvangen je hersenen het signaal niet meer. Je hebt dus niet snel een vol gevoel, wat leidt tot overeten en dus tot gewichtstoename.

Hoe dat te voorkomen of op te lossen?

Door de onderliggende oorzaak op te lossen. De oorzaken die ervoor zorgen dat je teveel leptine aanmaakt, waardoor je resistentie creëert, waardoor je steeds honger hebt en niet goed meer voelt dat je verzadigd raakt.

Welke oorzaken van leptine resistentie kom ik veel tegen in mijn praktijk:

1️⃣   Door een langdurig eetpatroon te volgen met veel eetmomenten; elke 2 uur iets eten, altijd tussendoortjes pakken, vroeg in de ochtend beginnen met eten en tot laat in de avond nog iets eten. Je hebt hierdoor meer/ vaker leptine in je bloed.

2️⃣   Met regelmaat dooreten terwijl je lichaam er niet om vraagt. Je lichaam (vetcellen) gaat dan extra veel leptine aanmaken om jou te zeggen dat je moet stoppen.

Andere oorzaken van leptine resistentie kunnen zijn:

3️⃣   Onregelmatig of slecht slaappatroon

4️⃣   Te veel bewerkte voedingsmiddelen

5️⃣   Te veel stress/ te weinig ontspanning

6️⃣   Dopamine pieken

Wil je meer weten? In de videolessen van mijn cursus “Afvallen, met je lichaam als Kompas” kan ik hier dieper op ingaan, zodat je helemaal begrijpt en inziet hoe je jouw afvalpogingen onbedoeld zelf hebt gesaboteerd. En een van de vele voordelen van leren luisteren naar je lichaam is dat het leptine resistentie helpt herstellen.

Niets eten als je lichaam er niet om vraagt, helpt de ontsteking te verminderen die leptine resistentie veroorzaakt en reset leptine receptoren, waardoor gewichtsverlies wordt gestimuleerd: Want je voelt je sneller verzadigd, je voelt je langer verzadigd, dus eet je minder keren per dag en minder per maaltijd.

Jouw huidige eetpatroon en de cyclus van afvallen en weer aankomen, gaan we samen doorbreken tijdens die cursus. Ik heb een talent om snel te doorzien wat iemand (exact) nodig heeft om een blijvende omslag te kunnen creëren. Het is zo fijn als je gaat zien dat ik mijn vinger direct op de zere plek kan leggen en doorzie wat de oorzaak is van jouw probleem waardoor je ongezonde patronen niet hebt kunnen doorbreken. Daarnaast geef ik praktisch toepasbare adviezen, die direct resultaat geven en voelbaar zijn. Dit stimuleert ook om door te pakken.

Mijn deelnemers zijn allemaal verrast over hun eigen resultaten. Ze hadden de hoop een beetje opgegeven en hadden weinig vertrouwen in zichzelf, maar dit verdwijnt volledig en dat is de sleutel naar blijvende motivatie.

Ben je nieuwsgierig naar de cursus, klik dan HIER. Ik begeleid je graag naar jouw streefgewicht, zonder strijd.

Je bent van harte welkom.

xo 

Geef het door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi! Wat kan ik voor je doen?