Ga naar de inhoud
Puur_Power_-_Iep_Bergsma_Fotografie_-_Girlboss_-_creatieve_vrouwelijke_ondernemers_-6[1]

Ik zou dit niet proberen als ik jou was

Veel vrouwen halen zichzelf naar beneden tijdens hun poging om af te vallen. Het is belangrijk om je te realiseren dat het heel normaal is om negatieve gedachten te hebben als je een nieuwe poging gaat doen. Negatieve gedachten over je discipline of over jouw lijf bijvoorbeeld. 

Gedachten die niet erg helpen poppen steeds weer op

“Ik ken mezelf, ik houd het vast niet lang vol”.

“Ik val moeilijk af, dus ik ben benieuwd of dit wel gaat werken voor mij”.

“Ik weet niet of het me gaat lukken”.

Waarom zo negatief?

Ik ga je in dit blog iets heel belangrijks uitleggen en natuurlijk ga ik je helpen. Ik vertel je wat je eraan kunt doen. Maar ik zou het niet proberen! Aan het einde van het blog begrijp je waarom ik dat zeg.

Oke allereerst, hoe komt dat toch dat je zelfvertrouwen zo laag is? Ik zal je uitleggen hoe dat werkt in je brein; Je brein schenkt meer aandacht aan negatieve ervaringen dan aan positieve. Het doel van je brein is om negativiteit en problemen op te sporen en uit de weg te ruimen, om zo jouw overleving veilig te stellen. Heb je een negatieve ervaring met afvallen of lijnen gehad in het verleden, dan zal je brein je er bij een nieuwe poging meteen aan herinneren en het liefste er vanaf praten.

Je brein zoekt overeenkomsten

Je brein, ons brein, onthoudt welke gedachtepatronen ooit geactiveerd zijn en gelinkt zijn aan bepaalde tijden, plaatsen en/of gebeurtenissen. Dus als je in het verleden 1 of meerdere pogingen hebt gedaan om af te vallen en toen een gedachtepatroon had van jezelf niet goed genoeg vinden. Te weinig discipline. Of dat je juist zo je best deed, maar weinig resultaat had. En daar had je allemaal gefrustreerde gedachten over. Dan zal je brein, zodra je weer aan een nieuwe poging denkt of een nieuwe poging doet al die gedachten weer voor je oproepen die het heeft onthouden en opgeslagen van de vorige poging(en).

Negatieve gedachten zijn heel normaal

Je brein werkt uitstekend. Verwacht dat je brein hiermee komt. Het is zoals je brein werkt. Je hoeft het niet stom te vinden van jezelf dat je meteen negatieve gedachten hebt, nog voordat je goed en wel begonnen bent. Of meteen als je een eerste tegenslag ervaart.

Je brein verwacht namelijk dat het mis gaat. Het denkt dat de situatie hetzelfde is als de vorige keer, want het ziet overeenkomsten.

Maar deze keer is anders

Want wat ga je doen. Jij gaat deze gedachten niet meer voor waarheid aannemen. 

Ga je gedachten observeren. Vergroot je bewustzijn. Elke keer als je brein ermee komt aanzetten, je brein reikt je negatieve saboterende gedachten aan, en zodra je je daarvan bewust bent laat je ze langs je heen gaan.

Dat doe je door met jezelf even een babbeltje te maken. Zeg liefdevol (!) tegen jezelf  “O ja, natuurlijk denk ik dit nu, want zo heb ik altijd gedacht, maar daar stop ik nu mee.

Dit gedachtepatroon is van nu af aan taboe. Dit doe je niet meer. Hier heb je afscheid van genomen. Het is klaar. Het is niet respectvol. Het is niet behulpzaam. Het haalt je omlaag, frustreert je en zorgt dat je opgeeft.

Een ander gesprek

Het is belangrijk om je te realiseren dat je een gedachte die aankomt zetten kan herkennen als een gedachte waar je je niet meer mee inlaat. Zodat je meteen tegen jezelf zegt “Oh nee, die gedachte wil ik niet meer verankeren, dus daar ga ik niet meer in mee.

En daarna begin je direct een nieuw gesprek. Jij pakt de leiding. Dit is zelfleiderschap, jezelf gaan leren begeleiden. Doe je dit niet, dan pakt je brein de leiding en blijft het oude dialogen oprakelen die het al kent. Je brein heeft dus instructies van je nodig om het oude verhaal los te kunnen laten. Je hebt al een belangrijke stap gezet door die oude negatieve gedachten te labelen als iets wat je herkent als niet langer bruikbaar. Je laat je brein weten dat deze gedachten niet langer helpend zijn en dat je er niet langer in meegaat. Maar dan nog heb je daar iets anders voor in de plaats nodig. Wat wordt je nieuwe verhaal? Wat zeg je dan wel? Je hebt nieuwe opbouwende gedachten nodig die de relatie met je lichaam bekrachtigen en die jou aanmoedigen in wat je doet. Jouw intentie is een gezond en slank lichaam en je wil dat je lichaam hierin de leiding kan pakken. Je lichaam weet namelijk precies wat het nodig heeft en zal jou nooit aanzetten tot overeten en aankomen. Overeten komt altijd en alleen vanuit je hoofd.

Upload en veranker een nieuw ondersteunend verhaal

Als je de weg van je hoofd naar je lichaam wilt maken, zul je je hoofd moeten leren begeleiden en instrueren. En je zult moeten leren om weer te luisteren naar de signalen van je lichaam. Je lichaam praat ook met jou, maar zachter dan je hoofd die soms kan schreeuwen.

Zelfhypnose is de makkelijkste en snelste manier om je brein opnieuw te programmeren waardoor je gemotiveerd blijft om je nieuwe voornemens vol te houden, zoals bijvoorbeeld je lichaam de leiding terug geven (Hier is een zelfhypnose audio en een cursus voor gemaakt). 

Met de zelfhypnose audio’s ga je oude gedachten overschrijven door nieuwe gedachten te verankeren in je onderbewuste brein. Vanuit je onderbewuste wordt je motivatie en gedrag voor 95% aangestuurd. Als je daar veranderingen aanbrengt stopt je brein met discussies, onderhandelingen en zelf sabotage. In je brein groeit het vertrouwen om je intenties te volgen ipv tegenwerken. Je zult merken dat je veel moeitelozer gedisciplineerd blijft. Je veel minder wilskracht nodig hebt. Je voorgenomen gedrag voer je veel makkelijker uit. Je vindt het leuk om te doen. Je valt niet meer terug in oud gedrag.

De kracht van jouw interne dialoog

Ten slotte; Knoop dit ook goed in je oren 😉 Jouw gedachten – de woorden die je gebruikt – bepalen of je blijft doorzetten of snel weer opgeeft. Als je bijvoorbeeld denkt “Ik ga het proberen” dan heb je een veel zwakkere motivatie, want je gaat er eigenlijk al vanuit dat het moeilijk wordt en dat het je vast tegen gaat zitten en dat het je dus niet gaat lukken. Terwijl als je denkt “Ik ga dit doen” dan zit daar een veel krachtigere energie achter. Een krachtige motivatie die zegt dat je het gaat doen wat je je hebt voorgenomen en dat je vertrouwen hebt in jezelf. Niet proberen, maar doen. Voel je het verschil?

Dus als je consequenter zou willen zijn in je nieuwe gedrag, vraag je dan eens af “Ga ik het proberen of doen?” Let op je gedachten, je woorden! Wees de leider, niet de lijder. Jij pakt de regie. Dit is zelfleidersschap. Je hebt het in je. Het is een skill. Je kunt het leren. Blijf hiermee oefenen, tot het vanzelf gaat en je de woorden echt kunt voelen.

Geef het door

Als dit blog voor jou waardevol was en je denkt dat het ook waardevol kan zijn voor een vriendin, stuur het gerust door. Girls help eachother <3

Ik vind het geweldig om mijn kennis en de technieken die ikzelf gebruik door te geven. Daarom heb ik hele fijne zelfhypnose audio’s en eenvoudige cursussen gemaakt waarin ik je stap voor stap alles uitleg. Pas het toe en verbaas jezelf ;-). Het zijn unieke en krachtige audio’s en cursussen. Nergens vind je deze tools en informatie zo duidelijk en eenvoudig uitgelegd en meteen toepasbaar gemaakt. Lees alles op mijn website en laat je inspireren.

Laat je wekelijks inspireren op mijn socials

Vind je het leuk dat ik je wekelijks inspireer, volg mij dan op Instagram of Facebook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi! Wat kan ik voor je doen?