Ga naar de inhoud
meditatie

Jouw lichaam luistert 24/7 naar jouw geklets

Als afvallen niet lukt, vraag je jezelf dan wel eens af welke dominante gedachtes jij hebt over afvallen? 

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd: met welke belemmerende overtuigingen en percepties over afvallen, over jou en over je leven ben je onbewust akkoord gegaan, die je niet helpen als het gaat om doorzetten en je doel behalen (en behouden!)?

In het verleden heb je ervaringen opgedaan of dingen gezien en gehoord van anderen, die ervoor zorgden dat je een (sterke) mening hebt gevormd over afvallen. Je gelooft in die mening. Zo is het. Het is als een hypnose. Je accepteert als het ware dat dat de waarheid is. In ieder geval voor jou. En zelfs als ze waar zouden zijn geweest op een bepaald moment, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat ze NU nog steeds waar zijn.

Op het moment dat je een overtuiging accepteert, heeft dat een groot effect op hoe je situaties beleeft en op al je keuzes die je vanaf dan maakt.

Denk eens aan belemmerende overtuigingen als “Ik val moeilijk af”. Of “Ik kom makkelijk aan”. En ook “Ik hou niet van sporten. Ik houd dat nooit lang vol”. Hoe denk je dat dit je gedrag beïnvloed? Blijf je dan enthousiast doorgaan of geef je (snel) weer op?

Het probleem van je dominante gedachten

Je overtuigingen vormen je gedachten. Gedachten vloeien voort uit je overtuigingen. En dat kan een probleem vormen. Wij zien onze overtuigingen namelijk als waarheden, in plaats van als ideeën die we kunnen veranderen. Als we sterk overtuigd zijn van iets, kan het bewijs van het tegendeel recht tegenover ons zitten, maar we zien het niet, omdat onze perceptie heel anders is. Je krijgt een tunnelvisie voor jouw waarheid. We hebben onszelf in feite geconditioneerd om allerlei dingen te geloven die niet perse waar zijn. Anderen zien bijvoorbeeld meteen dat het niet waar is. 

Je overtuigingen vormen je perceptie

Een tunnelvisie betekent dat je alleen nog ziet maar wat je gelooft. Je gaat niet eens op zoek naar andere mogelijkheden. Het komt niet in je op. Je ziet ze niet.

Wanneer je een belemmerende overtuiging wilt veranderen, moet je eerst accepteren dat het mogelijk is. Je hoeft eigenlijk alleen maar een besluit te nemen dat definitief is. Je kunt bewust kiezen voor een andere realiteit. Of iemand vertelt jou dat zij een andere realiteit ervaren, en dan kun je je openstellen voor andere mogelijkheden. Doe je dat, dan zie je ineens andere mogelijkheden.

Net zoals wanneer je een kind vertelt dat Sinterklaas niet echt is, dan ziet ie ineens wat iedereen ziet ‘een opgeplakte baard’ en met een paard over de daken lopen ziet ie ineens ook als onrealistisch. Het besef dat iemand anders de cadeautjes koopt en bij de schoorsteen zet is ineens een nieuwe mogelijkheid. Een nieuwe waarheid begint zich te ontvouwen, doordat iemand je bewust heeft gemaakt van iets dat voorheen niet eens in je opkwam. Mits je je er voor open stelt! Er zijn ook kinderen die er gewoon niet aan willen ;-). Dat openstellen is natuurlijk cruciaal. 

Je lichaam luistert mee naar jouw belemmerende overtuigingen

Waarom is het zo belangrijk dat je je belemmerende overtuigingen eens onder de loep neemt als je wilt gaan afvallen. Of uit je burn-out wilt komen. Of om welke reden dan ook dat je je leefstijl gezonder wilt maken, om je lichaam slank en vitaal te krijgen.

Om 2 redenen is het belangrijk:

  1. Je gedachten beïnvloeden je keuzes en gedrag, zoals ik eerder al aangaf.
  2. Maar je gedachten beïnvloeden ook je lichaam en alle lichaamsfuncties.

Body - Mind connection

Er is al heel erg veel onderzoek gedaan naar de effecten van onze gedachten op ons lichaam. En je hebt het zelf ook al heel vaak ervaren of zien gebeuren bij anderen. Voorbeelden als blozen als je onzeker bent, vlinders in je buik voelen als je verliefd bent, een brok in je keel als je denkt aan een verdrietige gebeurtenis uit je verleden. Je lichaam reageert altijd op je gedachten.

Je kunt zelfs dronken worden als je denkt dat je alcoholische drank aan het drinken bent, terwijl het in feite alcoholvrij is. Tijdens een onderzoek hiernaar konden ze zelfs meten dat het lichaam dezelfde biochemische veranderingen veroorzaakten die overeen  kwamen met dronkenschap, omdat de testpersonen zonder dat ze het wisten alcoholvrije dranken dronken. Hoe kan dat? Omdat de proefpersonen zichzelf vaak genoeg geconditioneerd hadden om alcohol te associëren met een lichamelijke verandering. En dus reageert het geconditioneerde lichaam op het geconditioneerde brein.

Stel dat jij je brein en lichaam geconditioneerd hebt dat je van brood dik wordt? Hoe denk je dat het stemmetje in je hoofd begint te kletsen als je alleen al brood ziet of erover piekert om het te gaan eten? En hoe denk je dat je lichaam reageert als jouw brein begint te ratelen over dik worden? 

Heel vaak hoor ik vrouwen zeggen “Ik word al dik als ik naar brood kijk“…

Zij zijn er stellig van overtuigd dat ze van brood altijd aankomen. En het lichaam voert dat commando uit. Want ons brein stuurt al onze lichaamsfuncties en organen aan. Ook je spijsvertering, verzadiging en vetverbranding.

* In de Instagram Cursus voor Afvallen door je brein te veranderen deel ik veel interessante onderzoeken die aantonen dat afvallen een gevolg is van anders denken, niet eens van anders eten.

Verander je belemmerende overtuigingen, verander je lichaam

Ik wil je met dit blog laten zien dat als je een nieuwe werkelijkheid installeert in je brein, je veel gemakkelijker je doelen haalt.

  1. Je ineens andere mogelijkheden gaat zien.
  2. En je lichaam volgt, door de nieuwe commando’s van je brein uit te voeren.

Als je perceptie altijd is geweest “Ik kan dit niet” “Ik val moeilijk af” “Ik kom makkelijk aan” “Ik heb het te druk” “Ik heb geen discipline” “Het zit in de familie” “Ik zal altijd zwaar blijven” “Min stofwisseling is langzaam. Mijn schildklier is langzaam”. etc

Dit zijn commando’s voor jouw gedrag en voor je lichaamsfuncties.

Kun je nu begrijpen dat je vastzit in een patroon en bij de minste tegenslag terugvalt in je visie dat het voor jou nu eenmaal te moeilijk is. Je ziet constant bewijs dat het gedoe is en afvallen voor jou moeilijk is, doordat je dominante gedachten saboterend zijn.

De slotvraag aan jezelf

Welke belemmerende overtuigingen over afvallen, over jezelf, over jouw lijf, over je leven, over je leefstijl heb jij die jou saboteren in het doen wat je eigenlijk moet doen om af te vallen, gezonder te leven, uit je burn-out te komen, etc?

Die saboterende overtuigingen hebben effect op de keuzes die we maken. Op wat we doen (en niet doen).

Dus als je consequenter zou willen zijn in je gezonde gedrag, vraag je dan eens af “Welke overtuigingen heb ik eerst te veranderen?”

Geef het door

Als dit blog voor jou waardevol was en je denkt dat het ook waardevol kan zijn voor een vriendin, stuur het gerust door. Girls help eachother <3

Ik vind het geweldig om mijn kennis en de technieken die ikzelf gebruik door te geven. Daarom heb ik hele fijne zelfhypnose audio’s en eenvoudige cursussen gemaakt waarin ik je stap voor stap alles uitleg. Pas het toe en verbaas jezelf ;-). Het zijn unieke en krachtige audio’s en cursussen. Nergens vind je deze tools en informatie zo duidelijk en eenvoudig uitgelegd en meteen toepasbaar gemaakt. Lees alles op mijn website en laat je inspireren.

Laat je wekelijks inspireren op mijn socials

Vind je het leuk dat ik je wekelijks inspireer, volg mij dan op Instagram of Facebook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi! Wat kan ik voor je doen?