Ga naar de inhoud
holistische levensstijl

Wat is een holistische levensstijl?

Een holistische levensstijl heeft mijn leven compleet veranderd en dat gun ik jou ook. 

Als je mij al een tijdje volgt weet jij dat ik mijn leven drastisch heb veranderd. Wat begon met bewuster eten heeft zich uiteindelijk ontwikkelt tot een geheel nieuwe holistische levensstijl.

Nu kan ik mij voorstellen dat de term holistisch leven misschien nieuw of nog wat vaag voor je is en daarom neem ik je mee in wat een holistische levensstijl voor mij is en hoe jij dit zelf ook in jouw eigen leven kunt verweven.

Holistische levensovertuiging

De mens is eeuwen lang gefocust op het verzamelen van voedsel om te overleven (onze overlevingsinstincten zijn de sterkste van allemaal). We moeten eten en het liefst zo vaak mogelijk. Nu je overal en altijd kunt eten (en verleid wordt tot eten) en dit instinct nog steeds verankerd ligt in onze kern, heeft dit grote gevolgen. Hierdoor zijn we geneigd de hele dag door te eten, omdat je brein eten altijd een goed idee vindt. Dit was in de oertijd, waarin we ‘ontworpen’ zijn niet mogelijk. Tegenwoordig wel en eten we dus de hele dag door. Diëtisten zeggen zelfs vaak dat je elke twee uur iets moet eten, gelukkig komen de meesten daar nu op terug. Doordat ik me in voeding ging verdiepen, kwam ik erachter dat het niet alleen gaat om Wat je eet, maar ook Wanneer je eet. En dat is dus NIET elke 2 uur. Wanneer ik wel eet? Als mijn lichaam er om vraagt en niet mijn hoofd. Hoe ik dat onderscheid maak kan ik je leren. 

Persoonlijke ervaring met een holistische levensstijl

Dik 9 jaar lang ben ik ziek geweest, heb ik zware medicijnen geslikt en was ik niet vooruit te branden. Ik richtte mij alleen op mijn ziekte en dat was de reden dat ik het ‘zo zwaar’ had, daar kon ik tenslotte niets aan doen, zo dacht ik.

Tot ik het advies kreeg mijn voeding aan te passen, dit deed mij zo goed dat ik verder op onderzoek ben gegaan. Ik ging wat ik at zien als de brandstof voor mijn lichaam, hoe beter ik voor mijn lichaam ging zorgen hoe beter ik mij voelde. Hierdoor kreeg ik ook meer ruimte om te kijken naar andere aspecten in mijn leven. En zo kwam ik uiteindelijk bij een holistische levensstijl die mijn leven heeft veranderd tot waar ik nu sta. Ik LEEF!

En dit gun ik iedere vrouw. Juist door verder te kijken, mezelf te ontwikkelen op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel vlak ben ik gekomen waar ik nu sta. En ja dat is een hele mond vol, en het was niet altijd makkelijk. Ik ben stapje voor stapje begonnen, eerst mijn voeding. Maar alleen betere voeding was niet de oplossing voor alles. Als je veel stress hebt, kun jij je door betere voeding wel beter gaan voelen, maar ook die stress moet worden aangepakt.

Ook bij mij duurde het even voordat ik dat doorhad. Ik dacht ‘ik eet toch gezond, waarom voel ik mij dan nog steeds niet energiek genoeg?’ Dit kwam omdat ik ook nog allerlei energievreters aan de achterkant had. Ik moest leren ontspannen en hiervoor patronen doorbreken, zoals pleasen, perfectionisme, negatief denken, piekeren, etc.. Zo kwamen er meer puzzelstukjes bij die op de juiste plek gelegd moesten worden om de puzzel compleet te maken. Alles bij elkaar is een holistische puzzel, een holistische levensstijl. Je LEEF-stijl op alle vlakken.

Ik heb hier veel hulp bij gehad, cursussen gevolgd en opleidingen gedaan om te komen waar ik nu ben en om ook andere vrouwen te kunnen helpen op een holistische manier grip te krijgen op het leven.

Een holistische levensstijl begint met bewustwording

Bij een holistische levensstijl is bewustwording misschien wel een van de belangrijkste begrippen. Welke patronen heb je en waar zijn ze mee verweven? Welke negatieve gedachten heb je en hoe ontstaan ze? Welk gedrag vertoon je en waarom? Hoe eet je en wat eet je? Zijn er emotionele blokkades die jou tegenhouden? Allemaal zaken om je bewust van te zijn om daadwerkelijk verandering aan te kunnen brengen en een holistische levensstijl te kunnen aannemen.

Zelfzorg is ook nooit één ding. Het is niet zo dat als jij meer broccoli gaat eten je overal vanaf bent. Of als je elke dag mediteert, nooit meer stress hebt. Je rooft op verschillende vlakken energie uit jezelf, dus moet je goed gaan kijken welke dingen jij als eerste het beste kunt aanpakken. Gelukkig hoef je niet alles in een keer op te pakken, juist niet. Welke zaken hebben het meeste prioriteit? Begin daar. In mijn persoonlijke coachingsprogramma help ik vrouwen deze ingesleten patronen, gedragingen en gedachten boven te krijgen. Dit is het begin van een levensveranderende actie.

Belangrijkste principes van een holistische levensstijl

Het holisme is een levensfilosofie waarbij je dus alles als een geheel ziet, alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar. Planten, dieren, mensen, maar ook energieën en zielen zijn allemaal onderdeel van het grote geheel. Ik zie het als een piramide, je hebt vast al eens gehoord van de piramide van Maslow. Je begint met het fundament, zodra deze goed staat ga je naar de volgende trede. En zo zie ik een holistische levensstijl ook voor me.

Begin onderaan, ga kijken naar je leefstijl. Dat is het fundament waarop je bouwt. Die moet eerst stevig staan. Je voeding, je ademhaling, de mate van stress en ontspanning en ga wanneer je dit onder controle hebt door naar de volgende stap. Er zijn een aantal belangrijke principes die je toe kunt passen bij een holistische levensstijl. Kijk naar wat bij jou past, stel jezelf open en probeer niet alles direct perfect te willen doen. Begin met een kleine stap en zet er daarna nog een als het goed voelt. 

Ben je bewust van je lichamelijke gezondheid

Terwijl we voor iedereen om ons heen zo goed mogelijk proberen te zorgen, vergeten we onszelf. Iedereen een gezonde lunch mee naar school, het avondeten op tijd op tafel, de kinderen naar sportles en waar ben jij in dit verhaal? Hoe goed zorg jij voor jouw lichaam, geest en ziel? Je lichaam, geest en ziel zijn het belangrijkste in jouw leven. Zorg hier ook op die manier voor.

Alles wat jij tot je neemt heeft invloed op je lichamelijke, geestelijke en emotionele gesteldheid. Eet jij enkel gemaksvoeding en dan de ongezonde varianten, zoals een pistoletje uit de kantine en koffie? Beweeg je weinig en voel jij je uitgeteld? Begin jij de dag met het scrollen op je telefoon en het kijken naar het nieuws? Begin dan met kijken naar je patronen. Dienen ze je? Geven ze energie?

We weten het allemaal, gezond eten en voldoende beweging is belangrijk. Rust pakken en positiviteit is belangrijk. Maar investeer je hier ook in? Als je er echt naar gaat kijken blijkt dat dit in werkelijkheid  tegenvalt. Dit merk ik ook bij de vrouwen die ik coach, ze weten het allemaal en toch komen ze bij mij met de wens om meer energie te krijgen en lekkerder in hun vel te zitten. Of bijvoorbeeld om af te vallen. En dat is het mooie aan een holistische levensstijl, door dit echt te leven krijg je gegarandeerd meer energie en is het gemakkelijker om van die overtollige kilo’s af te komen. Doe deze investering in jezelf zodat je je weer krachtig en in balans gaat voelen. Daar word je zo gelukkig van. 

Zorg voor je eigen energie

Ga je eigen leven, vitaliteit en geluk als prioriteit zien. Jij bent een belangrijk schakel in het geheel, net zo belangrijk als alle andere schakels. Wanneer jij zelf de zwakste schakel bent heeft dit invloed op alles om je heen. Dus, zorg voor jezelf (ook als je het druk hebt). We kunnen het zo goed, wij vrouwen, voor iedereen zorgen en ‘s avonds uitgeteld op de bank ploffen piekerend over de dag en wat je allemaal nog niet gedaan hebt of niet goed genoeg gedaan hebt.

Dit wil je niet meer, dit kost je zoveel negatieve energie en de enige die dit kan oplossen ben jij zelf. Neem eens de tijd voor jezelf. Begin met mediteren, al is het maar tien minuten per dag, of ga even alleen een rondje lopen om je gedachten tot rust te laten komen. Je gaat merken dat dit je zo veel rust en meer energie geeft gedurende de dag.

Werk aan je mind

Je gedachten zijn onwijs bepalend voor hoe jij je voelt en gedraagt. Met negatieve gedachten kun je jezelf volledig in de put praten en je goede voornemens saboteren, terwijl je met positieve gedachten jezelf juist vertrouwen kunt geven. Door je bewust te zijn van je eigen gedachten kun jij een grote verandering teweeg brengen.

Probeer dagelijks te letten op je eigen gedachten, zijn deze overwegend positief of negatief? En hoe voel jij je hierdoor? Schrijf je gedachten op en praat erover met mensen die dichtbij of juist wat verder van je af staan.

Het kan heel prettig zijn om met iemand te praten die niet in jouw directe omgeving zit. Hierdoor kun jij vrijuit praten en door vrijuit te praten kun je oprecht het gesprek met jezelf aangaan.

Door op deze manier je gedachten op een rij te krijgen kun jij stappen gaan ondernemen en een positieve mindset te creëren. Dit betekent niet dat je negatieve gedachten helemaal weg moet stoppen, want ook deze gedachten zijn belangrijk om naar te luisteren en te kijken waar deze vandaan komen. Ze komen je iets vertellen.

Geef om de dingen om je heen

Dit klinkt zo simpel, maar wat vergeten we vaak hoe mooi de wereld om ons heen is en hoeveel impact wij hier op hebben. Bij een holistische levensstijl hoort ook dat jij je bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Hoe het met de aarde, de dieren en de planten gaat en hoe jij hier een steentje aan kunt bijdragen.

Wat kun jij doen om de wereld een beetje mooier te maken? Kleine dingen als minder vlees eten, afval scheiden en wat vaker de fiets te nemen in plaats van de auto kunnen al een verschil maken. Maar begin bij jezelf, zorg dat jij een sterke schakel wordt en ga dan verder met de ontwikkeling van een holistische levensstijl die bij je past.

Verdiep je in spiritualiteit

Spiritualiteit is niet het eerste aspect dat je aanpakt. Wanneer jij met verschillende facetten aan de slag gaat en meer in balans komt zul je merken dat je ook meer open gaat staan voor spiritualiteit.

Mij heeft dit onwijs veel gebracht. Toen ik mentaal en lichamelijk sterker werd ging mijn spirituele ontwikkeling in de lift. Ik merkte dat ik hierdoor nog minder struggles ervaar.

Het lijkt wel alsof het leven je nog meer toelacht, ook als het je even uitdaagt. Dat gebeurt natuurlijk nog steeds, maar je voelt je gesteund, je hebt meer grip en leiderschap en beseft je nog meer dat het leven maakbaar is.

Holistische leefstijlcoach

Als holistische leefstijlcoach werk ik met mijn eigen methodes. Ik kijk samen met de vrouw die ik coach op welke vlak er het meest te halen valt. We beginnen met kijken aan welke knoppen er gedraaid moet worden. Misschien zit je al best goed op ontspanning, dan hoeven we daar niet mee te beginnen.

Begin met wat het meeste aandacht nodig heeft, met kleine stapjes. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij een leefstijl vindt waarmee je op alle vlakken vitaliteit creëert. Dat je meer in verbinding staat met je lichaam, geest en ziel. Als je deze drie laat samenwerken dan volgt de rest van zelf. Je voelt je krachtiger, gaat anders communiceren, bent geduldig, je kinderen gaan je spiegelen (dus die worden ook rustiger) en zo krijg je alles weer op een lijn.

Wil jij meer grip op je leven? Begin dan met mijn gratis healing meditatie. Binnen een paar minuten ervaar je innerlijke rust en ontspanning. 

Vond je dit artikel interessant? Deel het met andere power vrouwen!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Pinterest
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi! Wat kan ik voor je doen?